200 mii de camioane controlate: 4.255 tahografe, folosite incorect. Șoferii au „umblat” la 796 tahografe

Manipularea intenționată și ilegală a tahografelor este în creștere, arată rezultatele celei mai recente ROADPOL Truck & Bus Operation.

În 4 255 de cazuri tahografele nu au fost folosite corespunzător și în alte 796 de cazuri a fost detectat faptul că „s-a umblat” la tahografele digitale, în timpul operațiunii paneuropene de control desfășurate în perioada 8-15 februarie.

Un total de 240 924 camioane și 88 505 autobuze au fost verificate în timpul campaniei. Comparația cu rezultatele operațiunii ROADPOL Truck & Bus din octombrie 2020 arată clar o creștere a acestor încălcări specifice ale legii. În urmă cu cinci luni, au fost detectate 321 de cazuri de manipulare a tahografelor din 206 304 de camioane verificate.
„Setările greșite ale tahografului sau chiar manipularea lui ia forme tot mai mari în fiecare an”, comentează secretarul grupului de lucru operațional ROAPDOL, Henk Jansen de la Poliția Națională a Olandei. Motivul acestui tip de fraudă ar putea fi presiunea substanțială a concurenței în această industrie, care este în continuă creștere. Beneficiile financiare pentru transportatori pot fi mari, dar riscurile pentru siguranța rutieră sunt și mai mari ”, avertizează Jansen.
În pofida complexității controlului și urmare aplicării măsurilor restrictive din pandemia COVID19, un total de 19, respectiv16 țări au luat parte la operațiunea Truck, respectiv Bus.

Detalii AICI.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *