3000 de lei amenda daca nu ai trusa medicala, triunghi reflectorizant si stingator de incendiu

Sanctionarea legala a conducatorilor auto depistati in trafic fara trusa medicala, triunghi reflectorizant si stingator de incendiu in dotarea autovehiculului

Conducatorii auto care ruleaza autovehicule pe drumurile publice sunt pasibili de amenda contraventionala in conditiile in care sunt verificati de organele de politie rutiera si nu detin instrumentarul obligatoriu in portbagajul masinii.

Astfel, trebuie stiut faptul ca politistii sunt indreptatiti sa sanctioneze contraventional soferii cu amenzi de pana la 3000 ron in astfel de situatii, motiv pentru care recomandam prudenta maxima si achizitionarea de urgenta a obiectelor reglementate prin lege. Ne referim aici la obligativitatea detinerii trusei medicale, triunghiurilor reflectorizante si extinctorului, obiecte care pot face diferenta intre viata si moarte intr-o situatie de risc.

Trusa medicala

In conformitate cu prevederile legale instituite de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 195 din anul 2002 cu modificarile si completarile ulterioare, privind circulatia pe drumurile publice, obligatia de echipare a autovehiculelor care ruleaza in trafic cu trusa medicala de prim ajutor, cu doua triunghiuri reflectorizante si cu un stingator de incendiu, toate omologate, este expresa.

Codul Rutier in vigoare pe teritoriul tarii noastre obliga conducatorii auto, conform prevederilor articolulului 8, sa detina cele mai sus mentionate sub rezerve sanctiunii organelor abilitate, trusele medicale ce trebuie achizitionate si depozitate in autovehicul fiind reglementate prin Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 987/2007.

Lipsa unei astfel de echipari a autoturismelor care ruleaza pe drumurile nationale reprezinta contraventie si se sanctioneaza conform legii in cazul in care respectivii conducatori auto sunt surprinsi in trafic si nu corespund verificarii organelor de politie abilitate.

Amenda pe care trebuie sa o achite conducatorii auto in urma savarsirii unei astfel de contraventii este in valoare de 590 lei si poate ajunge pana la 725 lei, in functie de decizia organului de politie abilitat.

Inainte de a achizitiona obiectele de prim ajutor mai sus enumerate va recomandam sa consultati legislatia in domeniu; in acest mod veti evita situatiile neplacute in care produsele achizitionate nu sunt conforme, ele nerespectand normele instituite in vederea circulatiei in legalitate pe drumurile publice din Romania.

Prevederile Ordinului nr. 987/2007 pentru aprobarea continutului minim al trusei sanitare auto mai sus amintit fac referire la componenta minima a acesteia, in acest mod evitandu-se orice fel de confuzie.

Astfel, trebuie sa va asigurati, anterior achizitiei trusei medicale in discutie, ca aceasta indeplineste urmatoarele conditii de legalitate:

a) trusa medicala trebuie sa se inchida corespunzator, in acest mod protejandu-se continutul ei de eventualele particule de praf, umezeala, carburanti si uleiuri; mai mult, aceasta trebuie sa fie prevazuta cu un sistem de inchidere ferm;

b) trusa de prim ajutor trebuie sa aiba o dimensiune potrivita, incat sa asigure integritatea produselor din interiorul trusei;

Un lucru la fel de important de care trebuie sa tineti cont este eticheta trusei medicale. Astfel, eticheta acesteia trebuie sa contina denumirea produsului, denumirea si adresa producatorului, dar si denumirea si adresa persoanei responsabile de introducerea produsului pe piata, dupa caz.

Triunghiul reflectorizant

In conformitate cu prevederile Codului Rutier, conducatorii auto trebuie sa detina in autoturismul personal un numar de doua triunghiuri reflectorizante. In concordanta cu recomandarile din mediul online ale politiei (pagina oficiala), aceste triunghiuri sunt acceptate la un control de rutina atata timp cat detin omologarea recunoscuta la nivel international in baza Acordului de la Geneva, incheiat in anul 1958.

Recunoasterea indeplinirii legalitatii in ceea ce priveste caracteristicile esentiale ale unui triunghi reflectorizant se face in baza marcii de omologare (litera „E” si codul tarii care a emis omlogarea, incadrat in cerc, respectiv o serie).

Stingatorul de incendiu

Stingatoarele de incendiu sunt reglementate in Romania in baza Legii nr. 307/2006. In conformitate cu prevederile articolului 50 al actului normativ mentionat anterior comercializarea stingatoarelor de incendiu se face cu respectarea conformitatii reglementarilor emise de Inspectoratului General al Corpului Pompierilor, in baza Metodologiei de certificare a conformitatii aprobata prin Ordin al Ministrului Administratiei si Internelor.

Trebuie cunoscut faptul ca stingatorul de incendiu trebuie sa respecte normele obligatorii privind garantia si trebuie sa fie in termen de valabilitate, in caz contrar asumandu-va riscuri total nejustificate legate de siguranta dumneavoastra in trafic.

Facem mentiunea faptului ca respectarea acestor prevederi legale descrise in prezentul articol va va aduce numai beneficii in timpul folosirii autoturismului dumneavoastra, o astfel de conduita preventiva avand rolul de a va proteja integritatea fizica si chiar viata in situatia implicarii autovehiculului intr-un accident rutier.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *