A condus beat, a făcut accident și a ieșit nevinovat: șoferul român de la care ai de învățat

Cum ar fi să conduci beat, să faci accident, dar să fii declarat nevinovat? Pare visul multor șoferi, dar este și o situație deosebit de periculoasă, dacă se întâmplă cu adevărat. Iar cum realitatea bate filmul, acest lucru chiar s-a întâmpla la Timișoara, unde un conducător auto aflat în acele circumstanțe a scăpat de pedeapsă, profitând de o eroare a polițiștilor care au întocmit procesul verbal.

A condus beat, a făcut accident și a ieșit nevinovat

Un șofer din Timișoara a „învins” poliția în fața instanței, deși recunoscuse că făcuse un accident fiind băut la volan. Acesta a speculat o neconcordanță referitoare la ora comiterii faptei, una generată de o eroare a polițiștilor care au completat procesul verbal la fața locului.

Șoferul a fost trimis în judecată fiind acuzat că „în data de 28.05.2020, în jurul orelor 06:40, (n.red. inculpatul) a condus autoturismul marca BMW, având o îmbibaţie alcoolică în sânge peste limita legal admisă, anume de 2,18 g ‰ alcool pur în sânge la prima recoltare şi 1,95 g ‰ alcool pur în sânge la a doua recoltare”, scrie adevarul.ro.

Potrivit rechizitoriului, în dimineața zilei de 28 mai 2020, un IT-ist din Timișoara se întorcea de la o petrecere unde „a consumat băuturi alcoolice şi a mâncat gulaş şi grătare”.

Pe Splaiul Tudor Vladimirescu, în zona Spitalului CFR, șoferul a pierdut controlul volanului și a lovit două mașini parcate pe marginea drumului. Potrivit datelor STS, la ora 5.53 proprietarul uneia dintre mașinile lovite a sunat la 112, iar la fața locului a ajuns Poliția.

Șoferul român de la care ai de învățat

După recoltarea probelor de sânge, (prima probă a fost recoltată la ora 08:15, iar a doua probă la ora 09:15) a reieșit o alcoolemie de 2,18 g ‰ la prima recoltare şi o alcoolemie de 1,95 g ‰ la a doua recoltare.

Potrivit experților, asta înseamnă că „la orele 05.45, inculpatul a avut o alcoolemie de 2,76 g ‰”. De altfel, în cursul anchetei, șoferul a recunoscut că la petrecerea la care a participat a consumat „4 pahare de bere (1 litru) şi cam 300 g de vin”.

Șoferul a cerut instanței să fie declarat nevinovat, pentru că „starea de fapt reţinută în rechizitoriu este greşită în ceea ce priveşte ora conducerii, respectiv a evenimentului rutier, dar şi cu privire la valoarea alcoolemiei la data accidentului”.

Punctual, avocatul șoferului a atras în instanță că, în conformitate cu datele puse la dispoziție de STS, apelul la 112 din partea șoferului mașinii lovite a fost efectuat la 5:53 dimineața.

Mai mult decât atât, martorul a declarat că sunat la 112 „cam” la 30 de minute după ce a văzut autoturismul accidentat. Cu toate acestea, în rechizitoriu este trecut evenimentul ca având loc „în jurul orelor 6:40”.

Judecătoria Timișoara a admis apărarea șoferului și l-a declarat nevinovat reținând că „inculpatul a declarat că accidentul a avut loc la ora 05.40, că martorul a declarat că a auzit o bubuitură în jurul orelor 06,45, că în procesul-verbal de sesizare din oficiu s-a consemnat că la orele 06,50 organele de poliţie au fost sesizate de către dispecerul 112, precum şi faptul că martorul a declarat că de când a văzut maşina lovită până a sunat la poliţie au trecut cam 30 de minute”.

„Instanţa constată că adresa STS, care se coroborează cu declaraţia inculpatului, este singura care oferă informaţii obiective cu privire la ora săvârşirea faptei, urmând a se reţine faptul că inculpatul a condus autoturismul marca BMW având o îmbibaţie alcoolică în sânge peste limita legal admisă (o alcoolemie de 2,76 g ‰ la orele 05.45) în data de 28.05.2020, cu aproximativ 15 de minute înainte de ora 5,53, iar nu în data de în data de 28.05.2020, în jurul orelor 06:40, astfel cum s-a reţinut în actul de sesizare”, se arată în sentința Judecătoriei Timișoara, conform sursei citate.

În plus, judecătorul a mai arătat că în condiţiile în care polițiștii au fost sesizați ulterior momentului în care șoferul a condus beat ora săvârşirii faptei nu poate fi stabilită cu exactitate, fiind inevitabilă o oarecare aproximare, însă această aproximare nu poate depăşi mai mult de 15-30 de minute.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *