A fost unul dintre cele mai negre weekend-uri pe șoselele din țară. Autoritățile vor să schimbe legislația

A fost un sfârșit de săptămână înfiorator pe șosele: 24 de oameni au murit în accidente rutiere produse în toată țara.

În doar trei zile, polițiștii au lăsat fără permis aproape două mii de șoferi care au încălcat legea. Direcția Rutieră a Poliției Române propune amenzi mai mari pentru cei care nu respectă regulile și îi pun pericol pe ceilalți pasageri și conducători auto.

A fost unul dintre cele mai negre weekenduri pe șoselele din România. 24 de oameni au pierit, între care numărăm și cinci copii. Cea mai tânără victimă, un bebeluș de trei luni a murit într-un accident cumplit în Bacău.

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne“La accidentul din Bacău segmentul de drum pe care s-a produs accidentul e în aliniament vizibilitate bună, timp de zi, fără restricții. Din primele evaluări, la fața locului nu au fost identificate urme de frânare. Așadar, conduita șoferilor e foarte importantă.”

Chiar în timp ce ministrul făcea aceste declarații la Cernavodă, autostrada spre mare se aglomera până la limita blocajului. La km 107 un TIR s-a răsturnat pe marginea drumului. Imaginile din dronă arată haos și pe drumurile din sudul litoralului.

În urmă cu o săptămână, tot pe A2 55 de mașini s-au ciocnit într-un carambol uriaș. Câteva zile mai târziu, pe aceeași autostradă, zeci de șoferi erau filmați conducând pe contrasens.

Cel care a filmat scenele de groază spunea că a numărat cel puțin 100 de șoferi care circulau pe sens opus sau pe banda de urgență și puțin a lipsit să nu se producă o nenorocire.

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne: ”Când constați că zeci de autoturisme aleg să circule pe contrasens, pe autostradă, te gândești ce a fost în capul acelor șoferi. Au fost reținute 11 permise, au fost date amenzi pentru circulație pe sens opus și pentru oprirea pe banda de urgență.”

Polițiștii Direcției Rutiere cred că legislația e prea blândă.

Georgian Drăgan, purt. de cuv. al IGPR: ”În urma analizei efectuate de Direcția Rutieră a Poliției Române vor fi propuse schimbări legislative privind circulația pe drumurile publice.”

În primul rând se dublează perioada suspendării permisului de conducere de la 60 la 120 de zile pentru șoferii prinși circulând pe autostrăzi pe sens opus, iar amenzile prevăzute pentru acest tip de abatere s-ar putea dubla și ele, maximul ar putea să treacă de 2.600 de lei.

Reporter”Majorarea amenzilor pentru șoferii care încalcă regulile pe autostrada sunt o soluție?”

Șofer”Clar. Da. E foarte bine!”

Pentru conducere pe banda de urgență a autostrăzilor polițiștii propun, pe lângă amendă, și suspendarea permisului 90 de zile.

Popunerea de modificare a legislației rutiere va fi înaintată Guvernului printr-o ordonanță de urgență, iar noile sancțiuni ar putea fi aplicate de îndată ce documentul se va publica în Monitorul Oficial.

Totodată, polițiștii anunță și mai multe controale. În acest weekend, pe Autostrada Soarelui a fost montat și un centru de comandă mobil, iar circulația a fost supravegheată din aer și de la sol cu mai multe camere radar.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *