De la șofer de TIR a ajuns fermier. Un bărbat din comuna brașoveană Cața a devenit unul dintre cei mai mari crescători de bovine din Țara Făgărașului. Aurel Bucur a lucrat vreme de zece ani ca șofer de TIR în Europa, dar în 2005 a decis să renunțe la cariera lui și să ia viața de la capăt. A pus bazele unei ferme unde creștea vaci de lapte și a pornit cu 11 capete, dintre care cinci vaci primite de la părinţii săi şi şase luate cu bani împrumutaţi, scrie revista-ferma.ro.
Crescătorul de animale voia să se dezvolte, așa că în 2010 a cumpărat din Austria șase vaci de lapte cu 1.400 de euro bucata, o investiție uriașă pentru fermier, la acea vreme. În prezent, în ferma sa sunt 75 de capete de bovine din rasa Bălţată Românească, din care 35 sunt vaci la muls. Toate animalele sunt înscrise în Controlul Oficial al Producţiei.
Pe lângă investiţia în genetica animalelor, care creşte producţia de lapte, şi în montele dirijate, care asigură o producţie de lapte constantă, Aurel Bucur a investit în adăpostul animalelor şi, pentru a obţine furaje de calitate, a cumpărat şi utilaje.
În 2013 a ridicat un grajd nou, în valoare de 2 miliarde de lei vechi. Toate investiţiile din ferma lui Aurel Bucur au fost făcute cu credite bancare şi fermierul braşovean este convins că va avea rate atâta timp cât va avea ferma de vaci. Spre deosebire de alţi fermieri, acesta spune că nu se teme şi nu se fereşte de bănci, ci, dimpotrivă, i se pare că acestea sunt un mare ajutor pentru fermieri. Şi tractorul New Holland l-a achiziţionat tot cu rate bancare, pe cinci ani.
„Poate aşa a fost să se întâmple, că am cerut oferta pentru tractor când era târgul Agraria şi am prins o ofertă foarte bună, cu dobândă mai mică”, adaugă Aurel Bucur. ”Tractorul New Holland nu e un tractor pentru lucrări grele, l-am luat special pentru producerea furajelor. Cum este un model nou, din toamna lui 2022, cei de la AgroConcept ne tot întreabă cum funcţionează, dacă avem probleme cu el. Dacă tot ne cer ei treaba asta, l-am pus la muncă şi am folosit mai puţin celelalte două tractoare pe care le avem în fermă”, a povestit Aurel Bucur pentru Revista Ferma.
Aurel Bucur este şi preşedintele singurului grup de producători de lapte din zonă, ”Asociaţia Crescătorilor de Bovine Caţa”, înfiinţat în 2009, ce reuneşte, în prezent, 49 de crescători de vaci de lapte din judeţele Braşov, Harghita, Covasna şi Sibiu.
Întregul articol poate fi citit AICI.