Această țară europeană va acorda permise pentru categoria C tinerilor începând cu vârsta de 18 ani

După ani de apeluri în instanţă, Confederatia Transportatorilor Rutieri de Mărfuri din Spania (CETM) a învins; astfel, legislația va fi modificata în curând pentru a permite persoanelor de 18 ani să obțină permis de conducere a unui camion.

Reprezentanții Direcției generale a traficului rutier (DGT) au declarat că regulamentul privind vârsta minima a obtinerii permiselor de conducere este în curs de modificare și se așteaptă ca noua măsură să sprijine companiile de transport care se confruntă cu lipsa de forță de muncă în aceasta perioada.

Astfel, conform noilor reguli, vârsta minimă pentru obținerea permisului de conducere pentru categoriile C, C1, C1 + E și C + E va fi redusă la 18 ani.

Potrivit CETM, persoanele cu vârsta peste 18 ani și care au obținut deja un permis auto, pot obține permise de conducere pentru categoriile C și C + E, C1 și C1 + E.

În plus, noile reglementări vor acorda persoanelor care dețin un permis de conducere categoria B dreptul de a conduce vehicule electrice cu o greutate de până la 4.250 kg fără un atestat special.

Această modificare a legii va permite tinerilor șoferi să se alăture unui sector care are nevoie disperată de aceștia. Organizațiile comerciale spaniole avertizează de ani de zile că peste 75% dintre șoferii profesioniști din Spania au peste 45 de ani.

Initiativa similara si in Romania 

Un proiect de lege vizează reducerea vârstei minime de la 21 de ani la 18 ani pentru obtinerea permisului de conducere aferent vehiculelor din categoria C și CE.

Condiţia este însă ca solicitantul să fi obținut anterior un certificat de competență.

Măsura este prevăzută într-un proiect de lege ai cărui autori declară că se aliniaza atat nevoilor pieței cat si normelor europene în vigoare.

Potrivit proiectului de lege, solicitarea și eliberarea unui permis de conducere pentru categoriile C și CE este de 18 ani, prin excepție de la vârsta minimă prevăzută de 21 de ani, cu condiția ca solicitantul să dețină un certificat de competență profesională pentru atestarea unei calificări inițiale; acest certificat ar urma să fie acordat pe baza participării la un curs și a promovării unui test.

Propuneri similare in Germania si Austria

În urmă cu trei ani, transportatorii germani au venit cu o inițiativă similară și au cerut modificarea legii pentru a permite tinerilor de 17 ani să obțină un permis de conducere C + Ei. Lipsa de personal din industria transporturilor din Germania este similară cu cea din Spania. Majoritatea șoferilor germani au peste 45 de ani.

Ideea a fost susținută de Consiliul pentru Siguranţă Rutieră (DSV), iar reprezentanții guvernului au declarat la acea vreme că analizează propunerea. Cu toate acestea, o lege în acest sens nu a fost încă adoptată în aceasta țara.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *