Proiectul de lege, inițiat de Guvernul Ciucă și trimis Parlamentului, este justificat, în expunerea de motive, ca o necesitate de îndeplinire a unui jalon prevăzut în Componenta 10 – Fondul Local – din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și înglobează măsuri care vor face viața proprietarilor de mașini care nu sunt electrice aproape imposibilă.
Limitarea locurilor de parcare, zone în care accesul este interzis și măsuri pe care autoritățile locale vor fi obligate să le ia pentru „limitarea utilizării autovehiculelor personale în interiorul orașelor” sunt doar câteva dintre prevederile acestei legi, adoptată, recent, de Senat și care este dezbătută, în procedură de urgență, la Camera Deputaților.
Denumită Legea „privind mobilitatea urbană durabilă”, această inițiativă ar avea drept scop „stabilirea condițiilor necesare pentru un sistem de mobilitate durabil, echitabil, eficient și incluziv pentru realizarea unor condiții mai bune, în zonele urbane și rurale, utilizând soluții verzi și digitale”.
La articolul 4 al proiectului de lege se precizează că mobilitatea urbană durabilă are la bază mai multe principii. Trei dintre ele atrag în mod deosebit atenția. Astfel, la litera „e” se vorbește despre „dezvoltarea orientată spre transport public – corelarea modalităților de transport cu densitate urbană”. La litera „f” se vorbește despre „încurajarea utilizării transportului alternativ, în detrimentul autovehiculelor personale”, iar la litera „h” se vorbește despre „dezvoltarea tuturor modurilor de transport, într-o manieră echitabilă, integrată și interoperabilă cu accent pe modurile de transport nepoluante”.
În același proiect de lege este introdus un capitol denumit „Planificarea mobilizării urbane durabile”, care introduce PMUB (Planul de Mobilitate Urbană Durabilă). La articolul 9, alineat 4, se precizează că „acest plan se adresează tuturor formelor de mobilitate și transport, incluzând transportul public și privat, de marfă și pasageri, motorizat și nemotorizat, în mișcare și în staționare. Acest PMUB devine obligatoriu pentru toate municipiile din România, începând cu data de 1 ianuarie 2026.
Război declarat „vehiculelor poluante”
Din cuprinsul articolului 10 al proiectului de lege aflăm care sunt „principalele direcții de acțiune care se vor avea în vedere la elaborarea PMUB”. La litera „b” se precizează: „promovarea mijloacelor de transport alternative și integrarea lor cu transportul public, pentru reducerea poluării”, în timp ce, la litera „c” se menționează: „redistribuirea spațiului străzii pentru împărțirea echitabilă a acestuia între transportul individual motorizat, transportul public și transportul nemotorizat”.
La litera „d” se vorbește despre direcția „mobilitatea cu emisii zero în transportul rutier”, iar seria continuă cu „dezvoltarea zonelor pietonale”, „promovarea transportului logistic ecologic” sau, foarte important, „creșterea numărului de utilizatori pentru modurile de transport prietenoase cu mediul, în detrimentul celor poluante, prin reducerea spațiilor de parcare/staționare destinate acestora”.
Mai departe, o altă direcție de acțiune propusă prin acest proiect de lege este „culegerea anuală de date statistice relevante despre obiceiurile de deplasare ale locuitorilor, care să sprijine serviciile de planificare în luarea unor decizii”.