Ai pus benzină în loc de motorină în rezervorul mașinii? Iată ce e de făcut

Ai pus benzină în loc de motorină în rezervorul mașinii? Iată ce e de făcut

Rapoartele statistice consemnează faptul că o dată la trei minute și jumătate, undeva, în lume, un șofer alimentează rezervorul mașinii, din greșeală, cu benzină în loc de motorină.

Se poate întâmpla oricui, din neatenție, dar și din cauza faptului că țeava pistolului de la pompa de benzină este mai îngust decât cea de la cel de motorină, deci încape pe gura de alimentare a rezervorului.

Ce e de făcut după ce am pus benzină într-o mașină cu motor Diesel

Primul și cel mai important lucru de făcut imediat după ce am realizat că am alimentat greșit este să nu pornim motorul. Pornirea motorului va face combustibilul să circule prin conductele de alimentare ale acestuia, iar motorul va fi distrus în totalitate.

Benzina va acționa ca un solvent, dăunând pompei de combustibil și altor părți ale sistemului de alimentare al motorului, iar acest lucru ar putea însemna o reparație costisitoare a sistemului de alimentare cu combustibil al mașinii.

Cel mai probabil, vei fi nevoit să o înlocuiești pompa de combustibil, injectoarele diesel, filtrele, dar și rezervorul de combustibil.

Deci, înainte de a reporni mașina, rezervorul de combustibil trebuie golit complet, apoi spălat și curățat.

Ce e de făcut după ce am pus motorină într-o mașină cu motor pe benzină

E o problemă mai rară, deoarece majoritatea țevilor pompelor de motorină nu se potrivesc în gâtul de umplere de la rezervorul de benzină. Cu toate acestea, dacă puneți motorină în rezervorul de combustibil al unei mașini pe benzină, ca și în cazul invers, nu trebuie să încercați să porniți motorul, deoarece acest lucru va permite combustibilului să circule și va strica sistemul de alimentare.

Dieselul fiind un combustibil mai greu, mai uleios decât benzina și nu este ușor de aprins în motorul unei mașini cu motor cu ardere pe benzină, deci, dacă motorina este lăsată să circule în jurul sistemului de combustibil, este posibil ca motorul să nu pornească, din fericire.

Și în acest caz este nevoie de golirea rezervorului și de  o spălare completă a acestuia.

Cât vor costa reparațiile după ce mașina a fost alimentată cu combustibil greșit

Costul reparațiilor variază în funcție de tipul de mașină, de dimensiunea motorului și, cel mai important, dacă motorul a fost pornit sau nu.

Majoritatea mecanicilor vor începe prin a goli complet rezervorul pentru a elimina combustibilul, dar pot fi necesare mai multe reparații, iar costul acestora poate ajunge până la 3.000 de lei.

Totuși, dacă motorul a fost pornit, atunci, mai mult ca va avea nevoie de reparații, ori chiar mai rău, să fie necesară schimbarea lui. Iar aici, în funcție de modelul mașinii și de vechime, costurile pot ajunge chiar de ordinul miilor de euro. Oricum, un motor nou este costisitor și nu se poate obține decât pe comandă, așa că, nu îți rămâne decât să cauți oferte second-hand.

Este posibil să poți cere înapoi banii pe reparațiea mașinii prin intermediul poliței de asigurare, în temeiul unei clauze de daune accidentale, dar acest lucru se aplică de obicei doar polițelor CASCO.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *