Amenda colosală primită de Mol România după scandalul de la benzinării. ANPC nu a iertat pe nimeni

De la prima oră a acestei zile, inspectorii ANPC au trecut la controlarea stațiilor de carburanți unde s-au înregistrat nereguli cu privire la prețul de vânzare. Conform comunicatului emis de instituție, se pare că MOL a avut cele mai multe amenzi primite, deși stația care a declanșat isteria nu aparținea, de facto, companiei, ci era în sistem de franciză. Totalul amenzilor se ridică la 370.000 de lei, mai anunță reprezentanții ANPC.

Prețuri exagerate la carburanți, amenzi pe măsură date de ANPC

Ieri seară, după ce erau publicate pe rețelele de socializare anumite poze, s-a instaurat panica în rândul posesorilor de autovehicule. La o stație de alimentare din Beiuș, aparent a celor de la MOL România, era afișat un preț de 11 lei pentru un litru de benzină și motorină. Pozele viralizate pe rețelele e socializare au creat o adevărată isterie, efectul fiind cozi imense la toate stațiile de alimentare.

Astăzi, ca urmare a scandalului creat, reprezentanții MOL România emiteau un comunicat, prin intermediul căruia explicau situația în cazul benzinăriei din Beiuș, și care sunt motivele pentru prețurile afișate, spunând că respectiva benzinărie nu ar aparține de MOL România, ci este în sistem de franciză, proprietarul fiind cu totul altcineva:

„Așa se explică situația prețului practicat în stația MOL Partener din Beiuș și care, de altfel, nu a fost una singulară, mai multe stații aparținând și altor companii cu același profil, având o practică asemănătoare.

Astfel, rețeaua MOL România nu are control asupra prețurilor practicate de stația din Beiuș sau de ceilalți parteneri-franciză”, a comunicat MOL România Petroleum Products.

Dar explicațiile nu au fost de ajuns pentru inspectorii ANPC, care anunțau că au făcut verificări la aproape toate stațiile MOL România, iar amenzile cotnravenționale în acest caz, ridicându-se la peste 370.000 de lei, spune Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt la Guvernului Ciucă.

„ANPC a controlat peste 70 de stații de carburant in tara, fiind aplicate amenzi de 370.000 de lei, dintre care cea mai mare de 100.000 de lei a fost aplicată chiar la sediul central a unui furnizor de carburanți, care are pe teritoriul național 215 stații”, a declarat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Proprietarul benzinăriei din Beiuș amendat

În afară de inspecțiile făcute direct la stațiile ompaniei MOL România, ANPC a efectuat inspecții și la Beiuș, la benzinăria de la care a pornit tot acest scandal. Proprietarul acesteia, Daniel Degău, spun inspectorii ANPC, va trebui să plătească o amendă contravențională de 35.000 de lei, ca urmare a majorării prețului la 11 lei pentru un litru de combustibil.

În același comunicat emis se mai precizează faptul că mai sunt alte „4 decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte emise pentru alți operatori economici din Cluj și din Galați.”, spune același Dan Cărbunaru.

„Așa cum vă spuneam, ordinul acesta de încetare a practicilor comerciale incorecte implicând revenirea la condițiile comerciale oferite de operatorul economic consumatorilor înainte de momentul respectiv, considerând, inspectorii ANPC, că nu există temei pentru majorarea de preț practicată de operatori economici în ultimele două zile”, a mai spus Cărbunaru.

Rămâne să vedem care vor fi rezultatele controalelor în următoarele zile, și care din operatori vor mai fi amendați de inspectorii ANPC.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *