Amendă de mii de lei pentru șoferii care vor claxona exagerat sau vor face depășiri periculoase. Propunerile pentru noul Cod Rutier

2022 se anunță un an greu pentru șoferi. Carburanții s-au scumpit deja, iar tendința este în continuare de creștere, din cauza majorării accizei și a barilului de petrol. Tot anul acesta, Codul Rutier ar putea fi modificat, astfel încât șoferii care conduc agresiv să fie drastic sancționați. O depășire periculoasă sau claxonatul excesiv ar putea costa până la 3.000 de lei.

Șoferii care și-au alimentat mașina au constatat că litrul de benzină și cel de motorină s-au scumpit. Exact acum o lună, prețurile carburanților cunoscuseră o scădere semnificativă. Unele companii vindeau atât benzina, cât și motorină cu prețuri de sub 6 lei litrul. Această scădere a prețurilor carburanților nu a ținut foarte mult. În ultimele patru zile, prețurile benzinei și motorinei au crescut cu 11 bani pe litru.

Dacă tragem linie, pe întreg anul trecut, un plin de benzină și motorină costă cu peste 25% mai mult.

Ce spun șoferii
„E în trendul actual. Totul se scumpește. N-avem decât să fim optimiști și asta e, mai strângem un pic cureaua”.

„Lumină, gaze, petrol, ce mai vreți să mai scumpim? Inacceptabile! Nimeni n-o să poată să-și permită. Nu știu ce o să facem”.

„Ca de fiecare dată, o surpriză neplăcută. Suntem obișnuiți cu veștile proaste la început de an.”

Analiștii economici spun că prețul carburanților va crește în continuare.

Adrian Negrescu, analist economic: „Creșterea prețurilor cu 7 bani, pe fondul majorării accizei la carburanți, va fi urmată de alte noi scumpiri în 2022, urmare a avansului prețului petrolului. Estimările indică faptul că barilul de petrol ar putea crește din nou spre 100 de dolari, astfel că benzina și motorina ar putea ajunge la 7 lei pe litru în următoarele luni, creșterea prețurilor fiind susținută și de avansul costurilor operaționale”.

Și Codul Rutier s-ar putea înăspri anul acesta – poliția vrea sancționarea șoferilor agresivi în trafic. Modificarea e în stadiul de proiect, însă cu mari șanse de a se concretiza anul acesta.

Șoferii susțin modificările Codului Rutier
„Foarte ok, pentru că unii șoferi au niște apucături aiurea rău de tot”.

„Mi se pare foarte bine, din punctul meu de vedere este excepțional. Cu toate că eu am 150 de cai, e bine!”

„E o idee foarte bună. Toată lumea conduce, fără să respecte regulile de circulație. Sunt agresivi și în viața particulară. Exprimă modul lor de viață.”

Flashurile și claxonatul repetat, slalomul printre mașini ori întoarcerea cu frâna de mână sunt o parte din abaterile care ar putea fi introduse în Cod.

Faptele care vor fi considerate agresive de către polițiști:

  • Dat flash-uri și claxonat în mod repetat ceilalți șoferi
  • Făcut slalom printre mașini
  • Circulat foarte aproape de alt vehicul
  • Accelerat mașina prin patinarea excesivă, în gol, a roților
  • Întoarcerea mașinii prin folosirea frânei de mână
  • Conducerea pe o roată a motocicletei

Sancțiunile vor fi cuprinse între 1.305 și 2.900 lei, potrivit proiectului de lege.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.