Amenzi de până la 15.000 de lei pentru șoferii care ”uită” acest document

Șoferii din România se confruntă cu noi modificări legislative care pot aduce sancțiuni financiare severe pentru cei care nu respectă obligațiile legale privind asigurarea auto obligatorie (RCA).

Senatul a adoptat luni, 16 mai, noile modificări la legea RCA, care impun amenzi considerabile pentru conducătorii auto care circulă fără asigurare sau cu asigurarea suspendată. Aceste schimbări vin în contextul unei preocupări crescute pentru siguranța rutieră și respectarea legislației în vigoare.

Noile amenzi pentru lipsa RCA și nerespectarea suspendării asigurării

Potrivit noilor modificări, șoferii care circulă fără RCA sau care nu își imobilizează vehiculul într-un spațiu privat pe perioada suspendării asigurării riscă amenzi cuprinse între 2.000 de lei și 15.000 de lei, în funcție de tipul de autovehicul. În prezent, aceste amenzi variază între 1.000 de lei și 2.000 de lei. Noile sancțiuni sunt structurate astfel:

 • Autoturisme: 2.000 lei
 • Vehicule de transport persoane, inclusiv tramvaie: 7.000 lei
 • Vehicule de transport marfă:
  • cu masă totală maximă autorizată ≤ 3,5 tone: 5.000 lei
  • cu masă totală maximă autorizată > 3,5 tone și ≤ 12 tone: 7.000 lei
  • cu masă totală maximă autorizată > 12 tone: 15.000 lei
 • Alte vehicule: 1.000 lei

Reguli stricte pentru suspendarea RCA

Asiguratul poate solicita suspendarea voluntară a efectelor contractului RCA, dar trebuie să respecte anumite condiții stricte. Suspendarea poate fi solicitată doar în perioada prevăzută în contractul RCA inițial și trebuie să fie pentru minimum o lună, dar nu mai mult decât perioada de valabilitate a contractului. Pe durata suspendării, vehiculul trebuie imobilizat într-un spațiu privat, în afara domeniului public, iar nerespectarea acestei obligații atrage sancțiuni contravenționale.

Monitorizarea și aplicarea sancțiunilor

Amenzile pot fi aplicate atât proprietarului vehiculului, cât și persoanelor mandatate să conducă mașina, care trebuie menționate la încheierea asigurării RCA. Controlul și aplicarea amenzilor vor fi realizate de către:

 • Ofițerii și agenții de poliție din cadrul Poliției Române
 • Personalul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNAIR), utilizând sisteme de camere video pentru identificarea și înregistrarea numerelor de înmatriculare ale vehiculelor.

De asemenea, șoferii prinși fără RCA sau cu asigurarea suspendată pot fi sancționați cu reținerea certificatului de înmatriculare și retragerea plăcuțelor de înmatriculare de către autoritățile competente.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *