Amenzi uriașe din cauza vremii. Poliția te poate sancționa dacă ai mașina murdară

La prima ninsoare, străzile sunt acoperite de zloată și mizerie, care se lipește de orice, din cauza vremii, Astfel că orice șofer poate fi sancționat de polițiști foarte ușor, după schimbarea legii, Care este ori neclară, ori absurdă, așa că totul e lăsat la bunul plac al poliției.

Ultima modificare a Codului rutier prevede amenzi costisitoare pentru cei care nu își curăță mașina în această perioadă. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări de Cod galben de ninsori și viscol pentru mai multe regiuni din țară. Schimbarea făcută în Codul Rutier prevede că „nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului.”

Amenda pentru această contravenție face parte din clasa a III-a de sancțiuni, de la șase până la opt puncte de amendă. Acest lucru înseamnă că șoferii care nu vor respecta această regulă vor primi o sancțiunie cuprinse între 870 și 1.160 de lei. Legislația în vigoare nu stabilește clar situațiile în care un șofer poate să fie amendat pentru necurățarea completă a zăpezii strânse pe mașină. Sancțiunea poate fi dată și celor care circulă fără lumini sau fără semnalizarea corespunzătoare pe timp de ceață, ninsoare abundentă sau ploaie torențială indiferent dacă este noapte sau zi.

Plăcuțele de înmatriculare trebuie să fie curate în permanență

Legislația prevede și ca plăcuțele de înmatriculare să fie complet curate în această perioadă. Dacă o un conducător auto circulă cu o mașină ale cărei plăcuțe de înmatriculare sau de înregistrare sunt deteriotate, murdare sau acoperire de gheață cu zăpadă pot fi sancționați de polițiști. Numărul de înmatriculare trebuie să poată fi identificat clar. În aceste cazuri amenzile nu sunt atât de mari precum cele în cazul geamurilor.

Această sancțiune face parte din clasa 1 și este cuprinsă între 290 și 435 de lei. În plus, și aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale ale mașinii este pedepsită. Amenda pentru această contravenție ajunge până la suma de 2.900 de lei. Șoferii riscă să primească amenzi în această perioadă și dacă circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei fără să aibă cauciuri de iarnă. Sancțiunile sunt cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei, potrivit Avocatnet.ro.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *