Amenzile românești, ajung deja și în Moldova, prin Poștă! Moldovenii nu mai au scăpare

O bună parte din moldovenii care iubesc să încalce în mod conștient limita de viteză impusă pe drumurile naționale din România, acum vor avea un motiv în plus să fie mai vigilenți și mai ascultători! Se pare că autoritățile de peste Prut le-au găsit leacul.

Nu puțini sunt cei care odată evadați din Moldova, unde gropile sunt cu drumuri (și nu invers), gonesc cu viteză pe șoselele din România. Asfaltul bun, radare mai puține, aplicații mobile care atenționează despre localizarea echipelor de patrulare și chiar și stațiile Radio, sunt practic principalele ingrediente care contribuie la săvărșirea contravenției de încălcare a limitei de viteză impuse pe un anumit sector de drum.

De obicei, cine era ”prins” la radar, înmâna actele moldovenești și cu asta basta – chiar dacă se întocmea un proces-verbal, automobiliștii din RM scăpau basma curată…scrisorile nu mai ajungeau să treacă vama.

Și uite acum surpriză! Potrivit colegilor de la Piataauto.md, în țară a fost deja semnalat un caz prin care un cetățean al RM a primit prin poștă o notificare de plată a amenzii pentru o contravenție săvârșită în jud Covasna. De fapt aici și cad în plasă cel mai des, șoferii noștri, indiferent că vorbim de radare sau alte încălcări ale Codului Rutier.

Potrivit sursei, administrațiile locale din anumite localități, ar fi colectat procesele verbale neachitate din ultimii ani și expediază înștiințări de plată cetățenilor din RM. ”Scrisorile” conțin suma de plată și informarea despre obligațiunea achitării acestei amenzi în timp de 15 zile.

Ce se întâmplă dacă amenda nu este achitată?
Se trece la executarea silită, la care se vor adăuga și penalitățile respective, iar odată întâlnit la vama, șoferul ar putea fi impus la plată. Partea dificilă o reprezintă faptul că în prezent, singura modalitate de plată ar fi prin transfer bancar și nu online.

Și, cireașa de pe tort, aflați că există șanse destul de mari, ca șoferii români, sancționați prin procese-verbal pentru încălcări comise pe teritoriul Republicii Moldova, ar putea fi la fel atrași la răspundere, prin aceeași metodă.

Iar șoferi români, cu mașini românești, sunt mai des moldovenii cu dublă cetățenie! Ați prins ideea da?

Cât aveți de plătit dacă v-au prins la radar?
– 10-20 km/h peste viteza maximă admisă: 290 – 435 de RON + două puncte de penalizare

– 21-30 km/h peste limita maximă: 580 – 725 de RON, cu trei puncte de penalizare

– 31-40 km/h peste viteza maximă admisă: de la 870 la 1.160 de RON, la care se adaugă 4 puncte de penalizare

– 41-50 km/h peste viteza maximă admisă: de la 1.305 la 2.900 de RON, + şase puncte de penalizare

– mai mult de 50 km/h peste viteza maximă admisă: de la nouă la 20 puncte-amendă (1 punct amendă = 145 RON), plus suspendarea permisului pentru o perioada de 90 de zile. 2900 RON, apropo echivalează cu aproximativ 600 euro.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.