Anunțul momentului pentru șoferii din România! Soluția care reduce prețul asigurărilor RCA

Șoferii din România au fost puși într-o situație fără precedent în momentul în care City Insurance a declarat falimentul. Prețul asigurărilor RCA a crescut considerabil, iar o singură soluție ar putea duce la scăderea acestora, spune ASF.

În cursul zilei de marți au avut loc audierile de către Comisiile reunite de Buget finanțe din Parlament pe tema proiectului plafonării prețurilor RCA pe fondul falimentului City Insurance, iar conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a fost audiată.

În acest sens, Nicu Marcu, președintele ASF a venit cu o propunere care ar putea pune capăt situației actuale. Potrivit acestuia, singura soluție pentru reducerea prețurilor RCA este plafonarea tarifelor în tandem cu crearea unui asigurător de stat.

„Acest proiect de HG (n.a privind plafonarea tarifelor RCA) a fost o acțiune a noastră în ultimă instanță. Avem puține companii de asigurări, le-am garantat că suntem garantul unei piețe corecte. Am vorbit cu actualul ministru de Finanțe referitor la faptul că există în lege posibilitatea de a înființa o companie de stat, înțeleg că a demarat demersurile, să sperăm că se și întâmplă”, a spus acesta.

Totodată, el a mai adăugat că ASF nu poate să facă nimic mai mult, subliniind faptul că dacă odată cu acestă plafonare va fi înființată o astfel de companie de stat, piata se va împărți la mai mulți și prețurile vor scădea.

”ASF în afară de ce face acum nu poate face altceva. Dacă în tandem cu această plafonare se înființează această companie de stat, piata se va împărți la mai mulți și prețurile vor scădea. Alta soluție nu avem.”, a declarat Nicu Marcu.

Claudiu Năsui nu susține propunerea ASF
Ideea prezentată de șeful ASF a fost susținută și de Nicolae Neagu, șeful comisiei de Finanțe de la Senat (PNL). Acesta a precizat că liberal fiind este de părere că cea mai bună soluție la acest moment este plafonarea prețurilor.

De cealaltă parte însă, în cadrul audierilor, un alt oficial ASF a spus în cadrul audierilor că în prezent ar mai fi în vigoare 800.000 de polițe RCA, care în data de 8-9 mai ar urma să fie denunțate automat, astfel că plafonarea prețurilor ar fi o măsură prin care să poată fi traversată toată această perioadă care ar putea fi speculată pentru alte creșteri de prețuri.

A exista de asemenea și o părere contra, venită chiar din partea deputatului USR, Claudiu Năsui, care a fost și el prezent la audieri. El a criticat atât proiectul plafonării tarifelor RCA, cât și ideea creării unui asigurător de stat.

Contactat de hotnews.ro, el a precizat că observă din nou mentalitatea socialistă. Acesta susține că vor fi vândute asigurări ieftine, taxând astfel statul român care este deja sărac.

Totodată, el a mai explicat că în final, se va ajunge tot la o scumpire a RCA-ului. Deputatul USR a întrebat retoric ce au făcut asiguratorii în momentul în care statul a plafonat RCA în cazul transportorilor.

Ce urmări ar putea avea o astfel de măsură
„Mentalitatea socialistă se vede din nou în PNL și în parlament. Acum vor să plafoneze tarifele și să facă un asigurator de stat. Asiguratorul de stat va fi în primul rând un nou magnet de sinecuri. Dar, mai important ce exact va face acest asigurator?

Va vinde RCA ieftin celor cu risc mare ca să plătească daune mari. Adică tot săracul român deja taxat la sânge să plătească și asta.

Plafonarea tarifelor în condițiile în care asiguratorii deja fac pierderi pe segmentul RCA și ASF le tot cere să vină cu bani de acasă ca să le acopere e iar o greșeală. De fapt vor ajunge să scumpească RCA-ul. Asta s-a întâmplat și atunci când statul a plafonat RCA la transportatori.

Ce au făcut asiguratorii? Au crescut primele de asigurare pentru tot restul populației. Practic românul mediu cu o mașină mică neriscant a ajuns să-l subvenționeze pe transportatorul internațional cu camion plin cu marfă care atunci când face o daună, o face foarte mare.”, a declarat pentru HotNews.ro Claudiu Năsui.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.