Anunțul pentru toți șoferii. Se schimbă plăcuțele de înmatriculare pentru aceste mașini

Dacă te-ai hotărât să-ți cumperi mașină electrică sau hibrid, o să ieși în evidență cu această decizie nu doar în rândul cunoscuților, ci și în trafic. Asta în urma unui proiect legislativ care ar urma să schimbe aspectul plăcuțelor de înmatriculare în cazul acestor tipuri de autovehicule.

O inițiativă legislativă depusă de către parlamentari propune schimbarea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare pentru vehiculele pur electrice și electrice hibrid, făcându-le să poată fi mai ușor de deosebit în trafic.

Cum vor arăta plăcuțele de înmatriculare pentru mașini “verzi”?

În viitor, în cazul aprobării inițiativei legislative, mașinile “verzi” vor avea plăcuțe de înmatriculare care să fie și ele verzi, la propriu.

Astfel, autovehiculele electrice sau hibrid vor avea un fond reflectorizant de culoare verde deschis.

De asemenea, literele și cifrele vor urma să fie în relief și ar urma să aibă culoarea verde pentru autovehiculele pur electrice, respectiv culoarea neagră pentru cele electrice hibrid.

“Inițiativa legislativă propune evidențierea în trafic a vehiculelor prietenoase cu mediul prin aplicarea de plăcuțe distincte, o practică întâlnită în alte state europene sau în curs de implementare”.

Potrivit parlamentarilor, rolul acestei măsuri este de a crește “gradul de conștientizare a participanților la trafic asupra problemelor de mediu și de încurajare a tranziției către metode de transport curat, inclusiv orientarea către achiziționarea de vehicule electrice sau hibride”.

Inițiativa vine ca imbold pentru achiziționarea autovehiculelor electrice, în vederea atingerii țintei privind reducerea emisiilor de carbon.

“România, în calitatea sa de stat membru este obligată să atingă anumite ținte asumate în reducerea emisiilor de dioxid de carbon și de gaze de seră, iar una dintre măsurile cele mai eficiente, pe lângă promovarea biocombustibililor, este încurajarea achiziționării vehiculelor electrice (pur electrice și hibride), astfel încât treptat să se ajungă la înlocuirea completă a vehiculelor propulsate de motoare cu combustibil clasic, convențional, responsabile în cea mai mare parte de poluarea în aglomerările urbane ale țării”, arată parlamentarii în expunerea de motive la inițiativa legislativă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *