Asigurarea RCA va fi obligatorie și pentru trotinete și biciclete electrice

Persoanele fizice sau firmele care dețin trotinete și biciclete electrice care au o viteză maximă constructivă mai mare de 25 de kilometri la oră vor trebui să le asigure RCA, potrivit unui proiect de lege adoptat de Guvern.

Proiectul prevede, totodată, ca vehiculele retrase temporar sau permanent din circulaţie şi a căror utilizare este interzisă să fie exceptate de la RCA.

Singurul proiect de lege adoptat astăzi în şedinţă de guvern se referă la reaşezarea întregului ecosistem al asigurărilor obligatorii pentru vehiculele care circulă pentru drumurile publice, RCA. Acesta este un proiect de lege, deci va urma parcursul parlamentar pentru aprobare şi intrare în vigoare.

Vreau să menţionez câteva aspecte care cred că o să fie de interes public: vor intra sub obligaţia de asigurare şi vehiculele care, conform legislaţiei naţionale, nu sunt supuse înmatriculării sau înregistrării. Dau două exemple relevante: trotinetele electrice şi bicicletele electrice vor trebui obligatoriu asigurate”, a precizat purtătorul de cuvânt Mihai Constantin, după şedinţa de Guvern.

Vor fi și exceptări de la obligativitatea asigurării RCA pentru vehiculele retrase temporar sau permanent din circulație și a căror utilizare este interzisă.

Există însă şi exceptări foarte bine justificate în acest proiect de lege, şi anume: nu va mai exista obligativitatea asigurării RCA pentru vehiculele retrase temporar sau permanent din circulaţie şi a căror utilizare este interzisă. De asemenea, vor fi exceptate de la o astfel de asigurare fotoliile rulante sau vehiculele similare cu propulsie proprie, destinate a fi utilizate în mod exclusiv de către o persoană cu dizabilitate fizică locomotorie.

O altă excepţie de la obligativitatea de asigurare este cazul utilizării vehiculelor în cadrul evenimentelor şi activităţilor sportive cu motor, inclusiv a curselor şi competiţiilor. Dar această exceptare se aplică numai în cazul în care organizatorul sau orice altă parte implicată în eveniment are încheiat o asigurare sau pune la dispoziţie o garanţie alternativă care acoperă eventualele prejudicii, care ar fi intrat sub incidenţa unui RCA clasic, să îl numim”, a adăugat Mihai Constantin.

Proiectul de lege aprobat modifică şi completează în acest sens Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie.

Ce trotinete electrice vor avea nevoie de RCA

Nu toate trotinetele sau bicicletele electrice vor avea nevoie de RCA, ci doar cele care au o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h sau cele care au o masă proprie mai mare de 25 kg și o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h.

Aceasta deoarece în proiectul de lege, termenul „vehicul” va fi redefinit astfel:

a) orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h; sau

b) orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu masă proprie mai mare de 25 kg și o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h;

c) orice remorcă destinată utilizării cu vehiculul menționat la lit. a) sau b), indiferent dacă este cuplată sau necuplată;

d) tramvai”

Proiectul de lege stabilește și limite minime de răspundere acoperite prin asigurarea RCA conform reglementărilor europene, respectiv:

Pentru prejudicii materiale produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabilește, pentru accidente, la un nivel de 6.434.740 lei;

Pentru vătămări corporale și decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse de unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabilește la un nivel de 31.926.210 lei.

În ceea ce privește modalitatea de control a asigurării RCA, se va permite utilizarea unor dispozitive electronice de control a asigurării RCA în trafic, fără oprirea vehiculelor, în măsura în care legislația GDPR este respectată.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *