Asiguratorii ieftinesc preţurile RCA. Cât vor plăti şoferii în funcţie de istoricul incidentelor

După luni de scumpiri pe piaţa RCA, asigurătorii încep să ieftinească poliţele obligatorii. Asta de frica unei plafonari. Faţă de anul trecut, costurile au scăzut şi cu 20 la sută . Cât va dura visul frumos…depinde şi de decizia autorităţilor cu privire la limitarea preţurilor RCA. Proiectul de lege se află, încă, pe masa Consiliului Concurenţei. 

Din toamnă, după prăbuşirea City Insurance, poliţele RCA s-au dublat sau chiar triplat în unele cazuri. Preţurile au crescut constant până acum două săptămâni, când Ministerul Finanţelor a ameninţat companiile de asigurări cu plafonarea preţurilor. Reacţia? Poliţele s-au ieftinit, în medie, cu 10-20 la sută. 

De exemplu, pentru un şofer fără istoric de incidente, care conduce un autoturism cu motor mediu, cea mai ieftină poliţă RCA pe un an costă acum puţin peste 400 de lei. 597 de lei este tariful la următorul asigurător şi 740 de lei – a treia cea mai bună ofertă din piaţă. 

Poliţele sunt încă la preţuri mult mai mari faţă de anul trecut

Şofer: Toate costurile sunt extrem de mari. Maşina aproape că devine un lux, la nivel de costuri şi întretinere. 

Viorel Vasile, liderul pieţei de brokeraj în asigurări: Piaţa începe, uşor-uşor, să se regleze. Şi cred că orice intervenţie în piaţă ar produce alte efecte, nedorite. Există un jucător care deja a părăsit piaţa, un asigurător austriac, cu siguranţă mai sunt încă doi, trei care se pregătesc să părăsească piaţa de RCA dacă se produce plafonarea de tarife. 

Asigurătorii spun că şi costurile pentru reparaţia maşinilor sunt prea mari. La polul opus, şefii service-urilor se plâng că nu găsesc loc de negociere. 

Dan Barbu, reprezentantul service-urilor auto: Ora de manoperă acceptată de asigurători este la acelaşi nivel ca acum zece ani. Dacă şi ei ar înţelege că cheltuielile s-au mărit; este clar că s-au mărit, ştie toată lumea că salariile au explodat, că gazul a explodat, că a explodat curentul…

Am sunat la mai multe service-uri să vedem cât costă o oră de manoperă. Cele mai mici preţuri pe care le-am găsit… Proiectul pentru plafonarea prețurilor RCA ar urma să fie prezentat săptămâna viitoare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *