Polițiștii au dat amenzi în perioada octombrie 2019-ianuarie 2020. Astfel, șoferii erau amendați dacă polițistul de la Rutieră constata că aceștia țin în mână telefonul mobil sau orice alt dispozitiv cu funcție de înregistrare ori redare text, foto sau video, atunci când se aflau în timpul mersului.
Pe lângă 1160 de lei amendă, șoferii erau sancționați și cu 4 puncte de penalizare. Din fericire lucrurile s-au schimbat în luna ianuarie a lui 2020, când Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege, potrivit căruia șoferii nu mai sunt amendați dacă dispozitivul mobil pe care îl țin mână este echipat cu sistem tip “mâini libere”.
Astfel, ținerea în mână a telefonului de către șofer, chiar și atunci când autoturismul se află în mers, nu mai este o contravenție. Rămâne valabilă, dacă telefonul nu este echipat cu dispozitivul ”mâini libere”.
Legea este valabilă și se aplică și în cazul celor se deplasează folosind biciclete, trotinete, scutere sau motociclete.
Cei care calcă pe bec, sunt snacționați cu 2-3 puncte amendă, adică 290 sau 435 de lei. Șoferii trebuie să știe că pot rămâne fără permis de conducere în cazul în care vorbesc la telefon fără să folosească un sistem !mâini libere”.
Șoferii mai sunt pasibili de amendă și în cazul altor abateri. Se întâmplă și în cazul în care se încalcă o altă regulă de circulație cum ar fi nepurtarea centurii de siguranță. Potrivit Codului Rutier, abaterile cumulate se sancționează cu 9-20 de puncte-amendă și cu o amendă contravențională ce variază între 1.305 și 2.900 de lei.
Există mai multe modalități prin care se poate evita butonarea telefonului în mers. Autoturismele mai noi permit conexiuni Android Auto, Apple CarPlay sau prin Bluetooth.
Dacă autovehiculul tău nu este echipat cu un astfel de sistem, poți să alegi foarte bine o cască. Aceasta se poate conecta simplu la telefon prin Bluetooth. O altă soluție pentru șoferii cu mașini mai ieftine este lăsarea telefonului pe speaker atunci când se face un apel.