Atenție șoferi! Modificări importante privind circulația în intersecțiile cu SENS GIRATORIU

Guvernul a modificat, printr-o hotărâre apărută recent, regulamentul Codului rutier. O parte dintre modificări vizează definirea intersecției cu sens giratoriu și stabilirea regulilor de circulație, pentru a pune astfel capăt controverselor de interpretare legislativă.

Regulamentul de aplicare a Codului rutier, conținut de HG 1.391/2006, a fost modificat, din 17 februarie, prin HG 130/2023. Acest act normativ a adus mai multe schimbări, printre altele și unele legate de regulile de circulație aplicabile în cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, potrivit avocatnet.

Astfel, regulamentul stabilește acum că intersecția cu sens giratoriu reprezintă o intersecție dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale.

Apoi, actul normativ stabilește că, în cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

Clarificarea regulilor circulației în sensul giratoriu, propusă și printr-un proiect legislativ

Astfel, din viitoarea definiție a unui sens giratoriu s-ar putea elimina ideea, prezentă acum în Codul rutier, de intersecție. Mai exact, în Codul rutier se vorbește acum despre “intersecțiile în care circulația se desfășoară în sens giratoriu”.

Cum se încearcă clarificarea regulilor de circulație în sensul giratoriu? Prin introducerea, la circulația în sensul giratoriu, a obligațiilor existente în prezent la schimbarea benzilor de circulație.

La modul concret, conducătorul unui vehicul care execută o manevra de schimbare a direcției de mers, de ieșire dintr-un rând de vehicule staționate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulație sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp și să se asigure că o poate face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

În plus, conducătorul unui vehicul trebuie să semnalizeze schimbarea direcției de mers pe întreaga durată a manevrei.

Nu în ultimul rând, pentru că se va renunța la a mai considera intersecție un sens giratoriu, se renunță la specificarea tipului de intersecție în care se încadrează un sens giratoriu: cu circulație nedirijată sau dirijată. În prezent, Codul rutier stabilește că în categoria intersecțiilor cu circulație dirijată sunt incluse și cele în care circulația se desfășoară în sens giratoriu.

Modificarea regulilor privind circulația în sensul giratoriu este necesară, potrivit inițiatorilor propunerii, deoarece “prevederile legale incidente în cazul circulaţiei în sens giratoriu sunt lipsite de claritatea necesară unor norme juridice (…), fiind susceptibile să dea naştere la numeroase interpretări din cauza cărora se produc accidente de circulaţie în sensurile giratorii şi sunt aplicate sancţiuni contravenţionale în mod neunitar, în funcţie de modul în care agentul constatator interpretează dispoziţiile legale în materia sensului giratoriu”.

Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, promulgat de președintele statului și publicat în Monitorul oficial.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *