Atenție, șoferi! „Să ai o mașină, în România, va ajunge la fel de scump ca-n Germania!”. Ce se scumpeşte în 2024

Şoferilor le va veni tot mai greu să gestioneze cheltuielile pentru maşină, în 2024. De ce? Din cauză că se scumpesc cam toate: carburanţi, poliţele RCA, iar amenzile se vor majora în funcţie de salariul minim pe economie.

Toate acestea l-au determinat pe analistul fiscal Adrian Negrescu să spună: „Să ai o mașină, în România, va ajunge la fel de scump ca și în Germania”.

Statul vrea mai mulţi bani de la şoferi

Autorităţile lasă senzaţia că şi-au pus în plan să „tragă” bani cât mai mulţi de la şoferi.

„Autoritățile vor mai mulți bani de la noi și vor face orice ca să îi obțină. Pentru șoferi, pentru cei care au o mașină personală, asta va însemna creșteri de costuri în cascadă în următorii ani, de la noul impozit în funcție de vechimea mașinii, la roviniete și carburanți.

În perspectiva următorilor 5 ani, să deții o mașină mai veche de 10 ani va însemna costuri foarte mari, de la taxele de proprietate, la costurile cu service-ul.

Altfel spus, să ai o mașină, în România, va ajunge la fel de scump ca și în Germania, acolo unde mulți nu își permit să mai țină o mașină mai veche de 5-10 ani, pentru că taxele sunt uriașe și de aceea preferă să le schimbe foarte des, în baza unor leasing-uri sau alte programe financiare”, a declarat Adrian Negrescu pentru ziare.com.

Cum se calculează punctul de amendă?

Guvernul a stabilit un nou mod de calcul al punctului de amendă începând cu anul 2024. De la 1 ianuarie, valoarea punctului de amendă va fi de 5% din salariul minim brut pe țară.

Astfel, raportat la salariul minim brut pe țară actual, de 3.300 de lei, valoarea punctului de amendă va fi de cel puțin 165 de lei. Guvernul vrea să crească salariul minim pe economie la 3.700 de lei, iar în acest caz, punctul de amendă va crește la 185 de lei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *