Atenție, șoferi. Schimbarea radicală din Codul Rutier. Este vorba despre permisul de conducere

Un proiect de lege va schimba fundamental Codul Rutier. Șoferii români care locuiesc în străinătate ar putea beneficia de avantaje substanțiale atunci când vor dori să își schimbe permisele de conducere.

Anunț important pentru toți românii stabiliți în străinătate. Cum se vor preschimba permisele de conducere expirate?

Un proiect de lege, care acum se află în dezbatere publică, ar putea aduce avantaje substanțiale șoferilor români care sunt stabiliți în toată Europa. Potrivit senatorului Şerban Nicolae, românii care muncesc în străinătate ar putea scăpa de obligația de a se prezenta în țară pentru examinarea medicală în vederea prelungirii valabilității carnetului de conducere.

În plus, românii stabiliți în țările UE sau Spațiului Economic European pot trimite în țară online sau prin poștă documentele medicale necesare preschimării permisului de conducere.

Condițiile actuale de preschimbare a permisului de conducere, discriminatorii

Astfel, senatorul Șerban Nicolae consideră discriminatorie obligația ca românii care vor să-și prelungească permisul de conducere să vină în țară pentru examenul medical, care poate fi făcut la fel de bine oriunde în străinătate.

„Situația apare cu atât mai absurdă în cazul celor domiciliați sau rezidenți în țări membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European unde, condițiile de examinare medicală pentru permisul de conducere sunt similare celor din România”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Motivele pentru care Șerban Nicolae vrea modificarea legislației

În proiectul de lege inițiat de senatorul Șerban Nicolae sunt prevăzute modificări ale Codului Rutier. Astfel, Șerban Nicolae a aratat motivele pentru care vrea să schimbe legislația actuală din domeniu:

„Cetătenii români care au domiciliul sau reședința în state membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European pot efectua examinarea medicală în țara de domiciliu sau de reședință, după caz, în unități medicale autorizate în condițiile stabilite de legile aplicabile în țările respective, documentele emise de aceste unități, traduse în limba română de un traducător autorizat, fiind pe deplin valabile fără alte formalități”.

Modificări și în ceea ce privește ITP-ul mașinii

O altă modificare propusă prin acest proiect de lege se referă la inspecția tehnică periodică (ITP). Mai concret, Şerban Nicolae propune instituirea unei perioade de grație de 24 de ore pentru șoferii care nu se află pe teritoriul național la data când le expiră valabilitatea ITP, timp în care să nu se aplice interdicția circulației pe drumurile publice.

„Pentru deținătorii de vehicule înmatriculate în România aflate în afara țării la momentul expirării termenului de valabilitate a inspecției tehnice periodice, această interdicție nu oferă nicio posibilitate reală de intrare în legalitate înainte de momentul revenirii în țară, chiar dacă aceștia sunt de bună credință. Inspecția tehnică periodică pentru autovehiculele înmatriculate în România se poate face doar în țară”, a argumentat Șerban Nicolae, citat de Romania TV.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *