Atenție, șoferi: se ia permisul pentru 10 ani!

Este oficial! Șoferii condamnați pentru conducerea sub influența alcoolului sau drogurilor vor rămâne fără permis pentru 10 ani. Legea a fost adoptată recent de Senat. Actul normativ a fost votat cu 101 de voturi și nu s-a înregistrat niciun vot împotrivă.

Codul rutier se schimbă: șoferii băuți sau drogați la volan nu vor mai avea dreptul să conducă timp de 10 ani

Noul proiect de lege care prevede ca șoferii care vor fi prinși băuți sau drogați la volan nu vor mai avea dreptul să conducă pe o perioadă de 10 ani, a fost adoptat de Senat. Social-democratului Robert Cazanciuc a propus inițiativa legislativă care ar putea intra în vigoare chiar de la 1 ianuarie 2024.

„Senatul a votat astăzi legea prin care șoferii condamnați pentru conducerea vehiculelor băuți sau drogați pierd dreptul de a redobândi permisul pentru o perioadă de până la 10 ani. Așa cum am promis, continuăm planul de măsuri pentru reducerea numărului de morți pe drumurile României, declasând-o de pe primul loc la decesele rutiere, în ultimii șase ani. După Legea Anastasia, a venit, ținându-mi promisiunea, modificarea legislativă prin care șoferii prinși cu alcoolemie mai mare de 0,8/mie sau drogați nu mai pot redobândi permisul în decurs de până la 10 ani”, a anunțat Robert Cazanciuc, vicepreședinte al Senatului.

Ce a precizat Robert Cazanciuc

De asemenea, politicianul a anunțat că „după Legea Anastasia, a venit, ținându-mi promisiunea, modificarea legislativă prin care șoferii prinși cu alcoolemie mai mare de 0,8/mie sau drogați „nu mai pot redobândi permisul în decurs de până la 10 ani”.

„Legea merge pentru decizia finală la Camera Deputaților. Mulțumesc colegilor senatori: 101 voturi «pentru», nici un vot «împotrivă»!”, a concluzionat Cazanciuc. Pe 21 septembrie, senatorul PSD Robert Cazanciuc a anunțat că a depus la Senat un proiect de lege care să ajute la combaterea eficientă a consumului de droguri.

Documentul prevede pedepse înăsprite, dar și circumstanțe agravante pentru cei care folosesc minori. „În plus, pedeapsa cu închisoarea nu va mai putea fi amânată. Se vor majora pedepsele privind și finanțarea faptelor ce au legătură cu traficul și consumul de substanțe psihoactive. Produsele psihoactive, mijloacele de producere a lor, banii, valorile sau orice alte bunuri dobândite prin valorificarea produselor vor fi confiscate”, a mai completat Cazanciuc.

Legea Anastasia, adoptată în vară

Legea care poartă numele fetiței Anastasia a intrat în vigoare la 10 iulie 2023 și a fost inițiată de fostul ministru al justiției Robert Cazanciuc. Minora de 4 ani a fost ucisă de o șoferiță fără permis.

Micuța și-a pierdut viața în iunie 2022, în timp ce se juca împreună cu mai mulți copii în apropierea casei sale din localitatea Sticlăria, județul Iași. La un moment dat, mașina condusă de o femeie de 28 de ani a lovit-o pe copilă. Anastasia nu a avut nicio șansă de supraviețuire.

„Am văzut că a intrat în vigoare, important este să se țină cont de ea. Sper că va face diferența și în cazul accidentelor în care șoferii se urcă la volan fără permis sau după ce au consumat droguri. Sper să-i pună pe mai mulți șoferi pe gânduri. Deși, deocamdată, cazul acesta pe care-l vedem acum pe TV n-o dovedește”, a declarat tatăl copilei, Daicu Cristian, pentru Libertatea.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *