Au modificat iar Codul Rutier! Amendă de 1160 de lei dacă ai asta pe mașină! Se aplică din 27 februarie

Șoferi, luați urgent măsuri. Ordonanţa nr. 1/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice crește cuantumul amenzilor pentru anumite contravenții. În plus, au fost introduse sancțiuni noi, pe care toți conducătorii auto trebuie să le știe.

Noul Cod Rutier prevede o serie importată de modificări. Una dintre ele aproape că a trecut neobservată. Se referă la o amendă uriașă dacă șoferii sunt prinși că mașina este murdară. Mai exact, din 27 februarie, românii care conduc un autoturism care nu are curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului riscă să scoată din buzunar 1200 de lei.

Sancțiunea este prevăzută în actul normativ care modifică Codului rutier. Este vorba de OG 1/2022. Ea a fost deja publicată în Monitorul Oficial.

Noua sancțiune prevede că din 27 februarie, polițiștii rutieri vor putea sancționa “nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului”.

Șoferii vor fi amendați pentru această greșeală cu 1.160 de lei

Șoferii care nu țin cont de această obligație riscă amenzi încadrate în clasa a III-a de sancțiuni (de la șase la opt puncte-amendă), respectiv cuprinse între 870 și 1.160 de lei.

Ordonanţa nr. 1/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice crește cuantumul amenzilor pentru următoarele contravenții:

 circulația nejustificată a unui autovehicul pe banda de urgență a autostrăzii presupune o creștere a amenzii de la un cuantum cuprins între 580 și 725 lei la 1.305-2.900 lei;

– depășirea neregulamentară va fi sancționată cu amendă cuprinsă între 870 și 1.160 lei. Înainte această amendă era cuprinsă între 580 și 725 lei. Acum, potrivit noului cod rutier, dacă în urma manevrei de depășire neregulamentară se produce un accident cu pagube materiale, amenda urcă până la cuantumul cuprins între 1.305 și 2.900 lei;

– nerespectarea acordării de prioritate, atât a pietonilor aflați pe trecerea de pietoni, cât și a vehiculelor îndreptățite, se sancționează cu o amendă între 870 și 1.160 lei. Dacă în urma nerespectării se produce un accident, cuantumul amenzii crește la o valoare cuprinsă între 1.305 și 2.900 lei.

Sancțiuni drastice pentru neplata taxei de drum

Cuantumul amenzilor este calculat la valoarea actuală a punctului de amendă, adică 145 de lei.

Șoferii ar putea primi amenzi mai mari dacă nu plătesc taxa de drum, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor. Oficialii mai doresc ca rovinieta să fie plătită pentru distanțele parcurse și nu pentru perioade fixe.

Alin Șerbănescu, reprezentant al Ministerului Transporturilor, a arătat că amenzile pentru neplata rovinietei vor crește cu până la 275 de lei în cazul autoturismelor și se vor tripla în cazul unui camion. În cazul mașinilor de mare tonaj se va ajunge la o amendă de 12.000 de lei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *