Compania Automecanica Mediaș a făcut public anunțul potrivit căruia va lansa primului autobuz electric produs în România, la Bruxelles.
Cu toate acestea, trebuie menționat că în vara anului 2021, o altă companie din Baia Mare a pretins același titlu.
Totuși, indiferent „cine a fost primul”, vorbim despre o victorie românească, de vreme ce ambele companii sunt pe teritoriul țării noastre.
Autobuzul electric românesc, expus la Busworld Europe
Potrivit Automecanica Mediaș, prototipul autobuzului său este expus în perioada 7-12 octombrie la Busworld Europe, cea mai mare expoziție internațională dedicată autobuzelor și autocarelor, care are loc în Bruxelles.
„Producerea lui în Romania va stimula dezvoltarea pe orizontală si a altor companii și vine în întâmpinarea conceptului European de transport verde cu un înalt grad de calitate și eficiență energetică și cu o atenție speciala pentru design-ul urban de avangardă.
Familia de autobuze din portofoliul Automecanica contine toata gama de lungimi de la 6 la 18 metri. Strategia companiei pe termen scurt și mediu este să vină către clienți începând cu 2024 cu prototipul pentru tramvai, în 2025 prototipul electric de tren ușor de viteză și în 2026 prototipul de metrou”, a declarat Andrei Scobioala, Chairman-ul companiei Automecanica Mediaș, potrivit economedia.ro.
e-UpCity are o autonomie de 200 km
Conform informațiilor prezentate pe site-ul oficial, prototipul de autobuz electric dezvoltat de Automecanica Mediaș are o lungime de 12 metri și oferă opțiuni pentru baterii NMC sau LPF.
Motorul utilizat este produs de compania franceză Plastic Omnium, iar axele față și spate sunt furnizate de firma germană ZF.
Sistemul de frânare este asigurat de Wabco. Autonomia autobuzului variază în funcție de strategia de operare, profilul traseului, gradul de încărcare și consumul sistemelor auxiliare.
În 2021, firma ATP Group din Baia Mare a anunțat lansarea primului autobuz electric produs în România. Acesta, denumit ATP Bus e-UpCity, a fost oficial lansat pe piața din România la data de 13 mai 2021 și este certificat la nivel european.
Primul prototip are o capacitate de 83 de locuri în total, 25 de locuri pe scaune, o lungime de 12,18 metri și o autonomie minimă de 200 de kilometri în mediul urban, extensibilă la 360 de kilometri. Timpul necesar pentru o încărcare completă variază între 3 și 5 ore.
În ceea ce privește conectivitatea, autobuzul electric este echipat cu Wi-Fi, prize USB cu două porturi integrate în dreptul fiecărui set de scaune și un monitor cu memorie externă portabilă pentru diferite proiecții multimedia.
Potrivit ATP Group, prețul de achiziție al unui model e-UpCity începe de la 350.000 de euro. În vara anului 2023, pe 22 august, ATP Group a anunțat livrarea primelor autobuze ATP Bus e-UpCity către municipiul Vișeul de Sus.