Avertisment pentru șoferi! De la ce dată devin obligatorii anvelopele de iarnă. Riscați amenzi usturătoare!

Ne apropiem cu pași repezi de sezonul rece. Odată cu sosirea iernii ne schimbăm atât garderoba și o adaptăm noilor condiții, cât și cauciucurile pentru mașină. Este nevoie să ne pregătim autovehiculele noastre pentru vremea din următoarea perioadă, așa că trebuie să știm de când devin obligatorii anvelopele de iarnă, dar și ce amenzi riscăm dacă nu ne conformăm regulilor.

Tot ce trebuie să știi despre cauciucurile de iarnă

Principala noastră grijă pentru următoarea perioadă este pregătirea mașinii pentru sezonul rece. Deși nu există o dată de la care anvelopele de iarnă sunt obligatorii, acestea trebuie să fie mereu prezente atunci când circulați pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada anului. Astfel, codul rutier nu a stabilit o dată exactă, chiar dacă mulți credeau că aceasta ar fi 1 noiembrie.

Totuși, este de datoria noastră să fim precauți și să ne pregătim pentru vremea urâtă. Nu știm cum vor evolua lucrurile și cât de repede vine zăpada, așa că mai bine evităm orice complicație. În principal, este recomandată înlocuirea anvelopelor cu cele de iarnă atunci când temperatura coboară sub 7 grade.

Amenzi pentru lipsa anvelopelor de iarnă

Cel mai important, poliția va începe controalele curând, pentru a se asigura că toți participanții la trafic țin cont de legi. Astfel, în cazul în care şoferii circulă fără anvelope de iarnă pe drumuri cu zăpadă, gheaţă sau polei, riscă amenzi între 1.305 şi 2.900 de lei. Nerespectarea ordonanței de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice din Codul Rutier atrage contravenție, ce se încadrează în clasa a IV-a de amenzi.

Anvelopele de iarnă sunt construite din cauciuc special pentru a oferi o aderentă adecvată atunci când temperatura scade sub 7 grade sau carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă ori polei. Astfel, acest tip de cauciucuri ne scapă atât de amenzile de la oamenii legii, dar ne și ferește de accidente.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *