Brăduții parfumați la oglinda retrovizoare a mașinii devin o amintire. Ce amenzi riscă șoferii

Șoferii care au accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile naturale vor fi aspru amendați de către polițiști, potrivit Codului Rutier. Amenzile pot depăși suma de 1.000 de lei.

Șoferii care au obiceiul de a pune la oglinda retrovizoare brăduți parfumați sau alte accesorii trebuie să știe că încalcă legea și se pot trezi cu amenzi usturătoare.

 

Potrivit articolului 102, aliniatul 36, din Codul Rutier constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni […] aplicarea de afişe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare şi semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare”.

Pentru astfel de fapte, amenda este cuprinsă între 1.300 de lei și 2.900 de lei, iar șoferii rămân și fără certificatul de înmatriculare.

 

Amenzi usturătoare pentru șoferii care au brăduți parfumați în oglinda retrovizoare

 

Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) a recomandat șoferilor să nu folosească astfel de accesorii.

 

„Recomandăm tuturor să nu monteze astfel de dispozitive sau de afişe care să estompeze vizibilitatea întrucât se pun în pericol atât pe ei, cât şi pe ceilalţi conducători auto”, a declarat Georgian Drăgan.

Reamintim că potrivit Codului Rutier, amenzile rutiere se acordă în funcție de un element de bază, mai exact „punct-amendă.”

 

Cuantumul acestuia este de 145 de lei și în acest an, însă cea mai mică sancțiune care poate fi acordată este de două puncte-amendă, adică de 290 de lei.

 

 

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *