Camion confiscat și amendă de 15.000 RON pentru transportul ilegal de lemn

Vineri, 2 octombrie a.c., un echipaj de poliție a oprit pe raza localității Breaza un camion Volvo care transporta lemn. Șoferul în vârstă de 25 de ani nu a putut prezenta aviz de însoțire pentru lemnul transportat, declarând că a încărcat materialul lemnos la solicitarea superiorului său, informează Agerpres.

Agenții de control au constatat că erau transportati 20,34 mc lemn rotund, specia molid, neexistand niciun document justificativ aferent.

Atât încărcătura (evaluata la 3.300 de lei) cât și vehiculul (evaluat la 100.000 de lei), au fost confiscate și depozitate la sediul Ocolului Silvic Breaza și s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „transport al materialelor lemnoase fără documente”, mai transmite agenția de știri.

Un incident similar a avut loc și în septembrie, pe DJ 105, în apropiere de Sibiu, notează publicația Ora de Sibiu.

În cursul zilei de 17 septembrie a.c., polițiștii Biroului Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul I.P.J. Sibiu, au desfășurat activități specifice pe raza localităților Sadu și Râu Sadului, pe linia prevenirii și combaterii activităților ilegale de tăiere, transport și valorificare a materialului lemnos”, spune Elena Welter, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu, citată de publicația sus menționată.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au luat măsura sancționării contravenționale cu amendă în valoare de 15.000 de lei și confiscarea materialului lemnos transportat, mai exact 40,09 mc lemn rotund din specia molid, în valoare de 11666.19 lei, în conformitate cu art. 19 alin. 1 lit. a din Legea 171/2010, mai arată Ora de Sibiu.

Vă reamintim că la începutul lunii septembrie, a fost promulgata de către Președintele Klaus Iohannis legea care aduce modificări Codului silvic; noua lege prevede trecerea sub incidență penală a furtului de arbori indiferent de prejudiciu, confiscarea vehiculelor cu care sunt transportați copacii tăiați ilegal.

Conform noului act normativ, tăierea fără drept, de arbori din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate, constituie infracţiune silvică şi se pedepseşte după cum urmează:

a) cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu amendă, dacă valoarea prejudiciului produs este de până la 5 ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data constatării faptei;

b) cu închisoare de la un an la 3 ani, dacă valoarea prejudiciului produs este cuprins între limita prevăzută la lit, a) şi de cel mult 20 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data constatării faptei;

c) cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puţin 20 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la data constatării faptei.”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *