Flash-urile și claxoanele sunt două dintre cele mai întâlnite metode de comunicare folosite de șoferi în trafic. Unii șoferi dau flash-uri pentru a avertiza alți șoferi de un pericol, alții pentru a-și exprima nemulțumirea.
Ce mesaje îți poate da un șofer când aprinde faza lungă
Când un șofer aprinde faza lungă intermitent, deci dă flash-uri, poate transmite, în general, 4 semnale:
Flash-urile din spate, la semafor te avertizează că trebuie să avansezi. În general, când se pune culoarea verde, cel aflat în spate poate da flash, ca să-ți atragă atenția că trebuie să te pui în mișcare.
Flash-urile din spate, în mers, le vei întâlni, în general, pe drumurile care au două benzi pe sens, iar tu circuli pe banda a doua. Acest semnal reprezintă o solicitare de a te da la o parte pentru a-i face loc celui din spatele tău.
Flash-urile din față, în mers, te avertizează că urmează să întâlnești un radar sau un echipaj de poliție. Acest semnal între șoferi se folosește încă din timpul comunismului. Este modul prin care conducătorii auto se ajută reciproc, pentru a scăpa de amendă. În general, cei care au observat un echipaj de poliție, semnalizează șoferilor care vin din sens opus, prin două flash-uri scurte, prezența acestuia, scrie promotor.ro.
Amendă pentru șoferii care dau flash-uri
În legislație fost introdusă o sancțiune suplimentară pentru șoferii agresivi, care dau flash-uri.
Mai exact, conducătorii auto care șicanează în trafic, fac manevre periculoase sau au un mod periculos de a conduce, atât pentru ei, cât și pentru ceilalți participanți la trafic pot fi amendați.
În aceste situații poliția poate aplica o sancțiune cuprinsă între 660 lei și 825 lei şi suspendarea permisului pentru 30 de zile.