Când este permisă trecerea pe roşu la semafor. Situaţiile în care şoferii pot face asta fără a încălca legea

Trecerea pe culoarea roșie a semaforului reprezintă, în mod normal, o încălcare a regulilor de circulație și poate duce la sancțiuni semnificative pentru șoferi. Cu toate acestea, legea rutieră prevede anumite situații excepționale în care șoferii au dreptul să treacă pe roșu, respectând prevederile legislative.

Când este permisă trecerea pe roşu la semafor. În acest articol, vom explora când este permisă trecerea peste semaforul roșu și sub ce condiții, oferind informații utile pentru șoferi.

  1. Semaforul nu îți este adresat. Există intersecții cu semafoare pentru fiecare direcție de deplasare. Dacă semaforul nu îți este adresat, poți trece pe roșu, având în vedere direcția ta de mers.
  2. Verde intermitent la dreapta. În intersecții unde există un semafor verde intermitent la dreapta, poți intra în intersecție când acesta clipește alternativ, acordând prioritate pietonilor și celorlalte vehicule.
  3. Semaforul nu se află pe un drum public. Pe drumurile private, semafoarele pot fi considerate convenții, iar trecerea pe roșu nu este considerată o încălcare a legii. Cu toate acestea, respectarea semnificației lor este indicată.
  4. Situație de urgență. Vehiculele de urgență, cum ar fi mașinile de poliție, salvare sau pompieri, au dreptul să treacă pe roșu în situații de urgență. Aceasta este permisă doar dacă vehiculul are semnalele luminoase și sonore activate și se asigură că toate măsurile de siguranță sunt luate.
  5. Circulație dirijată de un agent de poliție. Atunci când un agent de poliție dirijează circulația într-o intersecție, șoferii sunt obligați să respecte indicațiile acestuia, indiferent de semaforul din intersecție.

Trecerea pe roșu în afara acestor situații speciale atrage sancțiuni serioase, inclusiv amenzi între 580 și 725 de lei, și suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *