Când se montează cauciucurile de iarnă. Amenda pe care o primești dacă nu ai anvelopele corespunzătoare

Mulți șoferi iau în calcul montarea cauciucurilor de iarnă odată cu venirea frigului, însă puțini sunt cei care știu când trebuie să facă acest lucru.

Fiecare conducător auto cunoaște faptul că în timpul sezonului rece, trebuie să utilizeze anvelope potrivite pentru condițiile de iarnă.

Acestea pot fi fie anvelope speciale pentru iarnă, fie anvelope all-season, în cazul în care intenționați să le folosiți pe tot parcursul anului, fără a fi nevoie să le schimbați.

Indiferent de opțiunea aleasă între anvelopele speciale pentru iarnă sau cele all-season, este esențial ca acestea să fie marcate cu M+S (Mud+Snow) și să aibă simbolul fulgului de zăpadă, semnificând că sunt destinate condusului pe suprafețe alunecoase.

Când este necesar să montăm anvelopele de iarnă

Auzim adesea că există o dată fixă impusă de lege pentru schimbarea anvelopelor de iarnă, dar acest lucru nu este adevărat.

O.U.G 195/2002 ne obligă să avem anvelope de iarnă pe mașină în timpul sezonului rece, dar nu specifică o dată exactă la care trebuie să le montăm, contrar unor mituri răspândite.

Conform legii, „conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie echipat cu anvelope de iarnă, și în cazul autovehiculelor de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și a autovehiculelor de transport de persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv șofer, fără ca acestea să aibă anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau fără a avea lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate montate” este interzisă și se pedepsește ca o contravenție.

Amenda pe care o poți primi dacă nu ai anvelope de iarnă

Nerespectarea acestor prevederi este considerată o contravenție și se sancționează cu o amendă de clasa a III-a.

Astfel, șoferii care circulă fără anvelope de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei riscă să primească între 6 și 8 puncte de penalizare, ceea ce se traduce printr-o amendă cuprinsă între 870 și 1.160 de lei. În plus, această acțiune poate duce și la suspendarea certificatului de înmatriculare al vehiculului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *