Când și de ce poate fi blocată o mașină în stația ITP. Tot ce trebuie să știe șoferii despre această procedură

O mașină poate fi blocată într-o stație ITP pentru a fi reverificată de inspectorii RAR, iar procedura este una perfect legală care nu trebuie să îi sperie pe șoferi. Inspectorii de la Registrul Auto Român (RAR) spun cum poate fi selectată maşina pentru această reverificare.

Pentru că în ultima perioadă mai mulți șoferi ale căror autovehicule au fost blocate în stațiile ITP pentru a fi reverificate de inspectorii RAR ne-au întrebat cu surprindere despre această practică, colegii de la Auto Test Magazin explică în detaliu procedura legală prin care un autovehicul poate fi blocat într-o stație ITP pentru a fi reverificat de inspectorii RAR„, este mesajul postat pe pagina de Facebook a Registrului Auto Român (RAR).

Timp suplimentar de așteptare

Șoferii trebuie să știe că este posibil, atunci când se prezintă la o stație ITP, ca vehiculul să fie selectat în vederea reverificării în prezența unui specialist RAR. În această situație, șoferii trerbuie să ia în considerare toate consecinţele, inclusiv timp suplimentar de aşteptare.

În toate cazurile, reverificările efectuate de inspectorii RAR vor acoperi integral planul de operaţiuni corespunzător categoriei vehiculului. Aşa că, dacă nu aveţi mult timp la dispoziție, mergeţi când programul vă permite o mică abatere.

Legal, vehiculul poate fi reţinut în stație maximum 45 de minute după finalizarea verificărilor din planul de operaţiuni, la solicitarea RAR.

De ce se impune o reinspecție

Aplicaţia informatică de gestionare a activităţii ITP este o aplicaţie utilizată de staţiile ITP autorizate, iar selectarea vehiculelor ce urmează a fi reverificate de inspectorii RAR se face prin algoritm aleatoriu.

Reinspecţiile reprezintă una dintre pârghiile impuse de legislaţia specifică în vigoare pentru realizarea verificărilor privind supravegherea agenţilor economici autorizaţi şi a îndeplinirii parametrilor de calitate necesari în desfăşurarea activităţii de ITP.

Această cerință a rezultat în urma transpunerii cerinţelor legislaţiei comunitare în domeniu.

Supravegherea se realizează prin reverificarea unui procent minim de vehicule din totalul vehiculelor inspectate, procentul fiind diferit şi stabilit în conformitate cu gradul de performanţă al fiecărei stații de ITP în parte, inclusiv al inspectorilor tehnici care activează în staţia respectivă, cuantificându-se prin intermediul acestei aplicaţii informatice şi calitatea inspecţiilor tehnice periodice efectuate”, arată autotestmagazin.ro.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *