Cand trebuie sa iti echipezi masina, de fapt, cu anvelope de iarna

Romanii trebuie sa isi pregateasca masinile pentru sezonul rece. Pe masura ce ne apropiem de luna noiembrie, soferii trebuie sa fie preocupati de siguranta lor si a celor din jur, iar montarea cauciucurilor de iarna este vitala.

Potrivit legii, soferii trebuie sa isi echipeze masinile cu anvelope de iarna atunci cand circula pe drumuri publice in conditii de iarna. Ordonanta de Urgenta nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice prevede la art. 112 litera h1 retinerea certificatului de inmatriculare sau de inregistrare sau, dupa caz, a dovezii inlocuitoare a acestuia, de catre Politia Rutiera, in cazul in care autoturismele nu sunt dotate cu anvelope de iarna, la circulatia pe drumurile publice acoperite de zapada.

In cazul in care risti si alegi sa pornesti la drum neechipat cu un set adecvat de cauciucuri, suporti riscut de a fi sanctionat condorma oricarei contraventii din clasa a IV-a de amenzi.

Acest lucru inseamna ca anvelopele nepotrivite iti pot aduce intre 9-20 de puncte si o amenda ce poate fi cuprinsa intre 1305 si 2900 de lei.

Cand sunt obligatorii anvelopele de iarna?

Soferii se intreaba cand sunt obligatorii cauciucurile de iarna. Exista informatia falsa pe internet conform careia anvelopele de iarna sunt obligatorii incepana cu data de 1 noiembrie. Fals.

Este obligatoriu ca masina sa fie echipata cu anvelope de iarna atunci cand drumul este acoperit cu zapada sau gheata. Cel mai bine este sa schimbi cauciucurile atunci cand temperatura scade sub 7 grade celsius.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.