Care şoferi cu categoria B sunt obligaţi să-şi schimbe permisul. Altfel nu mai au voie să conducă pe şosele

Conform Codului Rutier, șoferii care dețin permisul de conducere pentru categoria B sunt autorizați să tracteze o remorcă sau o rulotă, cu condiția ca aceasta să nu depășească anumite limite de greutate.

Care şoferi cu categoria B sunt obligaţi să-şi schimbe permisul. Potrivit legislației, un șofer cu permis categoria B are dreptul să conducă un ansamblu format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depășește 750 kg. Astfel, fie că este vorba despre o remorcă simplă sau o rulotă, aceasta trebuie să respecte această limită de greutate.

De asemenea, legea permite atașarea unui atelaj doar în cazul în care ansamblul format din autovehicul și remorcă nu depășește 3,5 tone, iar masa totală maximă autorizată a remorcii nu trebuie să fie mai mare decât masa proprie a autovehiculului.

Pentru a tracta o rulotă care depășește aceste limite, șoferii cu permis categoria B trebuie să obțină categoria E pentru permisul de conducere, cunoscută sub denumirea de categoria BE. Acest lucru este reglementat de Hotărârea de Guvern 1391/2006.

Procesul de obținere a categoriei BE presupune un curs de aproximativ o săptămână, care include ore de practică în conducerea unui vehicul cu remorcă. Este esențial ca șoferii să respecte aceste reguli pentru a asigura siguranța și legalitatea în trafic atunci când tractează o rulotă sau o remorcă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *