Care sunt regulile pentru ITP în 2022. Intervalul și condițiile pentru inspecția tehnică la mașini

Mașinile înmatriculate în România, care circulă pe drumurile publice, trebuie să îndeplinească anumite condiții tehnice. Acestea sunt certificate prin inspecția tehnică periodică (ITP), verificare efectuată, de regulă, în funcție de vechimea autovehiculului.

ITP se poate face și în străinătate. Însă, nu este recunoscut automat în țară, trebuie refăcut pe teritoriul acesteia.Potrivit OG nr. 81/2000, obligativitatea ITP este pentru mașini înmatriculate sau înregistrate în România. Nu intră în această categorie și cele înmatriculate în străinătate.La ITP trebuie să se prezinte persoana care apare pe certificatul de înmatriculare sau de înregistrare al acesteia: persoana juridică sau fizică pe al cărei nume este înmatriculat/ înregistrat vehiculul”.

Legislația în vigoare prevede că mașinile de uz personal (nu cele de transport persoane sau marfă) trebuie să facă inspecția o dată la doi ani, potrivit avocatnet.ro. Excepție sunt mașinile mai vechi de 12 ani. Pentru acestea, ITP-ul este obligatoriu de efectuat în fiecare an.

Pentru autovehiculele de transport persoane/școală auto cu mai mult de opt locuri pe scaune (în afara șoferului), cele folosite ca taxi, pentru închiriere sau pentru transport alternativ (de exemplu, Uber sau Bolt) ITP-ul este obligatoriu la șase luni.

Totodată, mașinile noi trebuie să facă primul ITP la trei ani de la înmatriculare. Termenul pentru efectuarea primei inspecţii se socoteşte de la data primei înmatriculări, iar pentru următoarea inspecţie tehnică periodică, de la data celei precedente. Tot la trei ani se face ITP-ul pentru și remorci și semiremorci apicole, precum și pentru rulote.

Condiții pentru ITP

Autovehiculele trec de ITP doar dacă au, cel mult, defecte mici. Dacă însă mașinile sunt identificate la verificări cu defecte majore sau defecte periculoase, mașinile nu trec de inspecție, iar proprietarii sunt nevoiți să le repare în cel mult 30 de zile.

Definițiile celor trei categorii de defecte sunt următoarele:

  • deficiențe minore: deficiențele care n-au un efect semnificativ asupra siguranței vehiculului sau impact asupra mediului și alte neconformități minore (documente ilizibile, scurgeri de lichid în zona casetei de direcție – fără formare de picătură etc.);
  • deficiențe majore: deficiențele susceptibile să compromită siguranța vehiculului, să aibă impact asupra mediului sau să-i pună în pericol pe ceilalți participanți la trafic și alte neconformități mai importante (plăcuță de înmatriculare ilizibilă sau confecționată artizanal, cod sau serie motor falsificat/falsificată, cursă excesivă a pedalei de frână, cablul frânei de mână deteriorat sau cu noduri, sistem de direcție greu manevrabil etc.);
  • deficiențe periculoase: deficiențele care constituie un risc direct și imediat la adresa siguranței rutiere sau care au impact asupra mediului (dispozitiv de acționare a frânei deformat excesiv, fisurat sau rupt, cablul frânei de mână deteriorat – funcționarea frânei e afectată, fixare slabă sau joc vizibil în cazul casetei de direcție și altele).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *