Cât este amenda dacă treci pe galben la semafor. Cei mai mulți șoferi au făcut măcar o dată asta

Foarte mulți șoferi forțează trecerea pe culoarea galbenă a semaforului. Sunt puțini care știu că pot fi sancționați pentru acest gest. Amenda nu este deloc mică.

Mulți cred că forțarea semaforului pe culoarea galbenă este doar o abatere pe care dacă o constată, Poliția o sanționează doar cu avertisment. Adevărul este că cei prinși pot fi amendați

Conform legii, semnalul de culoare galbenă împreună cu cel de culoare roșie interzic trecerea.

Cât este amenda dacă treci pe galben la semafor. Cei mai mulți șoferi au făcut măcar o dată asta

Conform art. 99 din  Oug 195/2002 republicată, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni nerespectarea semnificației culorii galbene a semaforului de către participanții la trafic.

Adică amenda este cuprinsă între 330 de lei și 495 de lei, adică 2-3 puncte amendă. Însă se poate plăti în termen de 15 zile jumătate din amenda minimă, adică 165 de lei.

De la 1 ianuarie 2024, punctul amendă a crescut de la 145 la 165 de lei 

Anul trecut, pentru aceeași abatere amenda era de 290-435 de lei sau jumătate din minim– 145 de lei, în termen de 15 zile de la primirea procesului verbal.

În România, foarte mulți șoferi nu respectă culoarea galbenă a semaforului. Unii pentru că nu reușesc să oprească în siguranță, iar alții pentru că se grăbesc. Dacă ar opri pe culoarea galbenă ar trebui să aștepte până se face roșu, apoi verde.

Sunt situații în care încălcarea acestei reguli, duce la blocarea intersecției sau chiar accidente. Astfel că polițiștii pot aplica și această sancțiune dacă stabilește că șoferul vinovat a încălcat regula.

Sunt și cazuri în care șoferii pot încălca aceste reguli fără să fie amendați. Dacă este o situație de urgeță sau circulația este dirijată de un agent de poliție șoferii trec pe galben. La fel se întâmplă și în cazul în care semaforul pentru înainte și stânga arată culoarea roșie, iar pentru semnalizarea pentru dreapta este galben intermitent.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *