Câți bani trebuie să scoți din buzunar dacă vrei să înmatriculezi mașina în 2024. Iată toate detaliile necesare

De ce acte ai nevoie ca să înmatriculezi mașina și care sunt costurile pe care trebuie să ți le asumi în acest caz.

Dacă vrei să înmatriculezi un autoturism în România este posibil să ți se pară un proces complicat, dar cu acces la informațiile potrivite, devine un demers simplu și eficient. Indiferent dacă achiziționați un vehicul nou de la un dealer local sau importați unul din străinătate, acest ghid vă va conduce pas cu pas prin procedurile și documentele necesare. De la listele complete de acte necesare la detalii despre costuri și sfaturi utile, tot ce trebuie să știți despre înregistrarea auto în 2024 este prezentat aici pentru a vă facilita parcursul.

Costurile asociate cu înregistrarea pot fi variabile și uneori surprinzătoare. Acest ghid explică toate taxele pe care trebuie să le luați în considerare, eliminând astfel orice surpriză neplăcută. Vom analiza taxele standard și opționale și vă vom oferi o estimare a costului total, astfel încât să puteți planifica financiar acest proces cu maximă eficiență. Fie că optați pentru numere standard sau preferențiale, fie că importați o mașină sau achiziționați una nouă, veți găsi toate detaliile necesare pentru a vă pregăti bugetul corespunzător.

Dosarul care conține toate documentele necesare pentru înregistrarea auto poate varia între mașinile noi și cele second-hand, iar procedurile se modifică din nou atunci când vehiculul este achiziționat dintr-o altă țară. Actele necesare diferă, iar costurile pot ajunge până la 600 RON pentru înregistrare, așa că haideți să explorăm împreună pașii prin care trebuie să treacă orice posesor de autovehicul pentru a-l înregistra.

De ce acte ai nevoie ca să înmatriculezi mașina

Pentru înmatricularea unei mașini noi în 2024 în România, va trebui să pregătiți următoarele documente:

 • Cerere tip completată cu datele personale ale proprietarului.
 • Cartea de identitate a vehiculului emisă de producător.
 • Certificatul de conformitate eliberat de Registrul Auto Român (RAR).
 • Asigurarea RCA valabilă (obligatorie pentru înmatriculare).
 • Dovada efectuării inspecției tehnice periodice (ITP).
 • Buletin/CI al proprietarului în original și copie.
 • Dovada plății contravalorii certificatului de înmatriculare.

Pe lângă documentele de bază pe care le-am menționat anterior, este important să acordăm atenție și altor aspecte ale procesului de înmatriculare. Înainte de a vă îndrepta spre autoritățile competente, asigurați-vă că aveți toate documentele traduse și legalizate, în cazul în care acestea nu sunt în limba română. De asemenea, este esențial să verificați validitatea actelor și să vă asigurați că acestea sunt în conformitate cu cele mai recente reglementări legale. Această precauție vă poate economisi timp și vă poate scuti de eventualele drumuri suplimentare la autorități.

Un alt aspect demn de luat în considerare este legat de posibilele scenarii specifice. De exemplu, dacă mașina este achiziționată printr-un credit auto, va fi necesar să prezentați și documentația aferentă finanțării. De asemenea, dacă mașina a fost cumpărată second-hand, este crucial să aveți un contract de vânzare-cumpărare clar și complet. Aceste detalii suplimentare sunt adesea omise, dar sunt vitale pentru o înmatriculare fără probleme. În final, pregătirea temeinică a tuturor actelor necesare este cheia pentru un proces de înmatriculare fluent și fără neplăceri.

Navigând prin procedurile de înmatriculare auto în România, unul dintre aspectele esențiale îl reprezintă costurile asociate. În 2024, taxele implicate în acest proces au fost adaptate și actualizate, reflectând schimbările legislative și economice recente. Este important pentru fiecare proprietar de vehicul să înțeleagă structura acestor taxe, pentru a putea estima corect bugetul necesar. De la taxele standard, până la cele opționale, fiecare detaliu contează în calculul final.

Taxele pentru înmatricularea unui autoturism în 2024 includ:

 • Taxă certificat înmatriculare: 49 lei
 • Taxă numere preferențiale (opțional): 90 lei
 • Taxă plăcuțe înmatriculare: 40 lei
 • Asigurare RCA: minimum 300 lei/an
 • Taxă Registrul Auto Român: 450 lei
 • Taxă verificare tehnică: aproximativ 150 lei
 • Taxă autentificare acte (pentru mașini din străinătate): începând de la 15 lei/pagină

Costul total de pornire pentru înmatricularea unui autoturism în 2024 este de aproximativ 1.100 lei, variind în funcție de anumite opțiuni și situații.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *