Cazare pentru 60 de refugiați din Ucraina. Un român pune la dispoziție satul bunicilor săi pe care l-a reconstruit

Un întreprinzător din Alba oferă 60 de locuri de cazare pentru refugiați din Ucraina. 30 sunt în satul de vacanță pe care l-a construit el și alte 30 la o mănăstire.

Iulian Docea a stat 15 ani departe de casă, în Spania şi Statele Unite ale Americii, unde a lucrat ca preparator fizic. La revenirea în țară a luat decizia să readucă la viață satul bunicilor săi, Rachiș, unde și-a petrecut o parte din copilărie. A refăcut opt case în stil tradiţional și a construit o biserică.

În satul readus la viață de Iulian locuiesc două persoane din care doar una s-a născut în localitate, dar și o familie care s-au instalat alături de el. Sensibilizat de războiul declanșat de Rusia asupra Ucrainei, Iulian a decis să ofere cazare pentru familii de ucraineni care se refugiază în România.

„După cum știți toți a început războiul în Ucraina, deja sunt multe persoane (familii cu copii, vârstnici intrați în țară, mulți la cozi încă în vămi). Ne solidarizăm cu aceste victime colaterale a războiului și le oferim cazare și masă pentru 30 persoane la Mănăstirea Dumbrava și pentru alte 30 la Rachiș. Dacă printre voi sunt persoane ce pot ajuta, cu cazare, mâncare, lenjerii saltele … sunt bine primite și încercăm să identificăm și alte spații pentru găzduire”, a scris Iulian pe Facebook.

Proiectul pe care îl derulează de mai mulți ani la Rachiș este și un program pilot de restaurare istorică a unuia dintre cele mai vechi sate din Alba, atestat documentar de peste 750 de ani.

”Iulian Docea, fiu al satului, copil crescut de bunicii și străbunicii săi din Rachiș, chiaburi în vremurile grele ale prigoanei comuniste, care s-a dedicat în întregime restaurării satului și reîntoarcerii în timpul istoric al acestuia”, se arată în prezentarea Proiectului „Rachiș – Întoarcerea la origini”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *