Ce alcoolemie îți aduce amendă și dosar penal, de fapt. Toți șoferii trebuie să știe asta

Conducătorii auto care sunt prinși băuți la volan pot primi amendă sau chiar se pot alege cu dosar penal, în funcție de nivelul alcoolemiei. Care este toleranța pentru consumul de alcool, potrivit legislației rutiere din România.

Ce alcoolemie îți aduce dosar penal

Orice conducător auto ar trebui să știe că este interzis să urci la volan dacă ai consumat băuturi alcoolice. Deși mulți conducători auto au impresia că pot urca la volan fără a fi depistați dacă au consumat o singură bere, ei bine, nu este deloc așa, Dacă o persoană are o alcoolemie de 0,10mg/l, înseamnă că are 1 parte alcool pur la 10,000 de părți de sânge. Important de știut este faptul că alcoolemia este sancționată contravențional dacă este mare. O alcoolemie de până la 0,40 mg/ litru alcool pur în aerul expirat se sancționează cu amendă de la 21 la 50 de puncte și suspendarea permisului pentru 6 luni.

Ce amendă riști să primești dacă ești prins băut la volan

Dacă șoferii sunt prinși cu o alcoolemie de peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat, cea ce înseamnă minimum 0,80 g/l alcool pur în sânge, fapta constituie infracțiune. Acest lucru este pedepsit cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală.

În caz că șoferii sunt prinși de oamenii legi la volan cu o astfel de alcoolemie, există o serie de proceduri. După ce a fost testat, conducătorul auto este transportat la spital, unde i se recoltează probe biologice care stabilesc alcoolemia exactă. Rezultatele reprezintă probe de incriminare penală în instanța de judecată.

„Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, testată de polițistul rutier cu un mijloc tehnic omologat și verificat metrologic și depistată ca având o concentrație de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, îi poate solicita acestuia să i se recolteze mostre biologice în cadrul unităților sau instituțiilor medicale prevăzute la alin. (1), în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge”, se arată în Codul Rutier 2020.

Alcoolemia diferă de la un om la altul

Alcoolemia este diferită de la o persoană la alta. O persoană care are o masă corporală de 70 de kilograme și bea un litru de bere, va avea o alcoolemie de 0,57 de grame la mie, întrucât un litru de bere echivalează cu ingerarea a 50 de grame de alcool pur, valoare înmulțită cu coeficientul de 0,8, rezultatul fiind împărțit la 70 de kg.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.