Ce amendă primesc șoferii care nu fac asta când parchează. Detaliul din Codul Rutier pe care puţini îl ştiu!

Codul rutier a suferit o serie de schimbări importante. Șoferii sunt nevoiți să se supună noilor reguli fiindcă altfel pot fi sancționați conform legii.

Scopul acestor modificări aduse legislației rutiere este reducerea accidentelor pe drumurile publice din România.

Nu mulți șoferi știu de aceste schimbări și nu mulți respectă această nouă regulă care impune acționarea frânei de ajutor ori de câte ori se îndepărtează de mașină. În lege scrie foarte clar că șoferii pot să primească amenzi în cazul în care nu țin cont de regulile stricte la oprirea și parcarea autoturismelor.

Mai exact, va fi sanționată „nerespectarea obligației de a acționa frâna de ajutor, de a opri funcționarea motorului și de a cupla într-o treaptă de viteză inferioară sau în cea de parcare dacă autovehiculul are transmisie automată, atunci când conducătorul vehiculului imobilizat pe drum public se îndepărtează de acesta”.

Șoferii care se opresc pe un drum public trebuie să se asigure că au tras frâna de mână la mașină, că au oprit motorul sau au lăsat autoturismul „în viteză” înainte de a se îndepărta.

Cine nu respectă această regulă primește amendă și trei puncte de penalizare. Conform Codului rutier, „se consideră oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public pe o durată de cel mult 5 minute. Peste această durată, imobilizarea se consideră staționare”.

Altfel, tot cu amendă și trei puncte de penalizare sunt sancționate și oprirea nejustificată sau circulația pe banda de urgență a autostrăzilor ori oprirea pe partea carosabilă a drumurilor expres sau europene, depășirea cu 21 până la 30 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv sau pătrunderea într-o intersecție atunci când circulația în interiorul acesteia este blocată.

Noile modificări din legislația rutieră cuprind și sancționarea comportamentului agresiv în trafic și eliminarea posibilității de suprapunere a perioadelor de suspendare a permisului auto.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *