Ce amendă riscă șoferii care au probleme de vedere dar nu poartă ochelari. Cum poate fi evitată sancțiunea

Șoferii care nu poartă ochelari de vedere sau lentile de contact, deși au această obligație, vor fi amendați. Mulți conducători auto nu dau importanță acestui lucru.

Șoferii care au probleme de vedere sunt obligați să poarte ochelari sau lentile de contact atunci când se află la volan. Cei care nu respectă această regulă pot fi amendați. Autoritățile din Spania atrag atenția șoferilor să respecte întocmai legea rutieră.

Pentru a obține permisul de conducere, spaniolii trebuie să treacă de mai multe teste medciale, ionclusiv un examen otalmologic. În urma examinării se poate stabili că persoana respectivă e obligată să poarte ochelari sau lentile de contact.

Astfel, pe carnet va apărea mențiunea „01.01” au „01.02. Asta înseamnă că posesorul permisului nu are dreptul să conducă decât dacă poartă ochelari de vedere sau lentile de contact, potrivit eldesmarque.com. Cei care nu respectă această obligație, riscă să fie amendați.

Amenda pentru șoferii care nu respectă legea este de 200 de euro. Singura modalitate de a evita această samcțiune este ca cel aflat la volan să folosească ochelarii de vedere. Această obțigație se aplică doar conducătorilor auto cărora medicii le-au impus folosirea lentilelor sau ochelarilor de vedere.

Obligații pentru șoferii din România

În România, legislația în vigoare stabilește mai multe obligații în ceea ce provește acuitatea vizuală.

„Persoanele care solicită eliberarea permisului de conducere sau reînnoirea acestuia trebuie să aibă acuitatea vizuală, cu lentile de corecţie, dacă este necesar, de cel puțin 0,8 la ochiul cel mai bun şi de cel puţin 0,1 la celălalt ochi. Dacă se utilizează lentile de corecţie pentru a obţine valori de 0,8 şi 0,1, acuitatea respectivă (0,8 şi 0,1) trebuie să se obţină fie prin corecţie cu ajutorul ochelarilor de maximum plus 8 dioptrii, fie cu ajutorul lentilelor de contact”, se stabilește în Ordinul 1162/2010 privind normele fizice obligatorii în vederea obținerii permisului de conducere.

Documentul stabilește și faptul că șoferul trebuie să aibă un câmp vizual orizontal de cel puțin 160 de grade la ambii ochi. Extensia trebui să fie de cel puțin 70 de grade la stânga și la dreapta și de 30 de grade ascendent și descendent.

„Nu se emit şi nu se reînnoiesc permise de conducere pentru solicitanții sau conducătorii auto care prezintă probleme în ceea ce privește sensibilitatea la contraste sau care suferă de diplopie”, se mai prevede în document.

În plus, după o pierdere importantă a vederii la un ochi, șoferul nu va avea voie să conducă timp de cel puțin 6 luni. După această perioadă, este obligat să facă un examen oftalmologic. Și doar dacă specialistul îi va da aviz favorabil se va putea urca din nou la volan.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *