Ce amendă uriașă riscă să primească șoferii care stau cu telefonul în mână, în timp ce conduc

Șoferii trebuie să știe că pot rămâne fără permis de conducere în cazul în care vorbesc la telefon fără să folosească un sistem handsfree. Cu cât este sancționată o astfel de abatere.

Dacă din octombrie 2019 și până în ianuarie 2020, șoferii erau amendați dacă polițistul rutier constata că aceștia țin în mână telefonul mobil sau orice alt dispozitiv cu funcție de înregistrare ori redare text, foto sau video, atunci când se află în timpul mersului, lucrurile s-au schimbat în luna ianuarie a anului trecut, când Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege.

Potrivit prevederii care intrase în vigoare în octombrie 2019, “îi este interzisă conducătorului auto ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video.”

Acest articol a fost reformulate ulterior, astfel legea este valabilă acum și în cazul celor se deplasează folosind biciclete, trotinete, scutere sau motociclete“Conducătorilor de vehiculele este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceștia se află în timpul deplasării pe drumurile publice cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere»”.

Utilizarea telefonului mobil este interzisă prin lege în România! Coroborată cu o altă încălcare a legislației rutiere rămâi PIETON pentru 30 de zile

O astfel de abatere se sancționează cu 2-3 puncte amendă, adică 290 sau 435 de lei. Șoferii trebuie să știe că pot rămâne fără permis de conducere în cazul în care vorbesc la telefon fără să folosească un sistem handsfree.

”La data de 12 august 2019, Guvernul României a adoptat Ordonanța nr. 11 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Spre deosebire de cadrul legal anterior, care viza exclusiv folosirea telefonului mobil, prin noile reglementări a fost interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mișcare”, a transmis Polița Română printr-un comunicat.

Cât costă amenda dacă te afli pe un vehicul și ești prins cu telefonul în mână

Într-un comunicat al Poliției Române se arată că: “În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”. În asemenea cazuri, se aplică amendă contravențională 4-5 puncte și 580 sau 725 de lei, potrivit romaniatv.

”Scopul legislaţiei rutiere este, în primul rând, de a proteja viaţa, integritatea şi sănătatea persoanelor care participă la traficul rutier. Acest act normativ este rezultatul unor consultări şi dezbateri cu toţi cei interesaţi de creşterea nivelului de siguranţă a circulaţiei rutiere şi a participanţilor la trafic. Legislaţia rutieră suscită, cred, cel mai crescut interes din partea publicului”, a afirmat Lucian Bode.

Potrivit acestuia, ”obiectivul de creştere a siguranţei rutiere asumat de România, prin PNRR, de reducere a numărului de victime (…) ale accidentelor rutiere cu 25 la sută faţă de nivelul de referinţă 2019, termenul asumat fiind 2026”, potrivit news.ro.

Toată siguranţa rutieră constituie o problemă gravă în România, nivelul acesteia fiind semnificativ mai mic faţă de media înregistrată în statele membre ale Uniunii Europene. În anul 2021 sa înregistrat o scădere a numărului accidentelor grave cu aproape 22% şi a persoanelor grav rănite cu aproape 31% comparativ cu 2020 în timp ce numărul persoanelor decedate în accidente rutiere a crescut cu 8% mai exact am ajuns la 1778 de morţi în accidente rutiere în anul 2021”, a mai declarat ministrul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *