Ce documente nu trebuie să lipsească şoferilor atunci când sunt opriţi de poliţie

Şoferii trebuie să aibă asupra lor mai multe documente pentru a le prezenta la control, în cazul în care sunt opriţi de poliţia rutieră, iar dacă unele pot fi şi în format electronic, pe altele trebuie neapărat să le aibă în original.

Codul Rutier 2024 stabilește că, la cererea polițistului rutier, conducătorii auto sunt obligați să înmâneze:

– documentul de identitate

– permisul de conducere

documentul de înmatriculare a vehiculului

Toate aceste documente trebuie să fie în original. În caz contrar, aceștia riscă să primească amenzi piperate.

Amenzile vor fi aplicate nu doar în situația în care șoferul nu are deloc documentele asupra sa, ci și atunci când prezintă doar copii ale acestora. Potrivit Codului Rutier, citat de Capital, nerespectarea acestei obligații poate atrage sancțiuni sub forma a 6-8 puncte de amendă.

Codul Rutier spune că asigurarea obligatorie RCA poate fi prezentată sub formă de copie sau în format electronic.

Amenda pentru nerespectarea acestei obligații este încadrată în clasa a III-a de sancțiuni și poate ajunge la valori cuprinse între 990 și 1.320 de lei.

Polițiștii au posibilitatea să verifice rapid identitatea conducătorului auto prin intermediul stației de comunicare. Există, însă, circumstanțe în care sistemul poate întâmpina dificultăți. De aceea, importanța prezentării documentelor originale în trafic este cu atât mai accentuată, asigurând respectarea legii și evitarea consecințelor neplăcute pentru șoferi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *