Ce este bine să facă șoferul atunci când apare acvaplanarea, să accelereze sau să frâneze? Titi Aur are răspunsul

Ce este bine să facă șoferul atunci când apare acvaplanarea, unul dintre cele mai periculoase fenomene care se poate întâmpla unui șofer. Titi Aur, expert în conducere defensivă, explică însă cum poți evita o astfel de situație, iar dacă totuși apare, cum o poți depăși în siguranță.

Ce este bine să facă șoferul atunci când apare acvaplanarea. Acest fenomen poate să apară atât la viteze mari, cât și atunci când rulezi cu 40-50 km/h. Problema este că atunci când mașina a început să acvaplaneze, devine imposibil de controlat.

Ce este bine să facă șoferul atunci când apare acvaplanarea

Șoferii dacă accelerează într-o astfel de situație, vor continua acvaplanarea. Iar dacă vor reduce, amplifică derapajul. Expertul în conducere defensivă și fost campion de raliuri, Titi Aur, a spus cum ar trebui redresată mașina care acvaplanează. Singura soluție este să fie evitată.

În momentul în care acvaplanezi, practic, roata se ridică pe pelicula de apă. Asta înseamnă că aderența devine zero la roata sau la roțile respective.

Teoretic, ar trebui să reduc, ca să aduc greutate pe față și să recapăt aderența. Problema e că atunci când mașina acvaplanează, nu își păstrează direcția de mers, deci sunt într-un ușor derapaj, În momentul în care reduc, reducerea înseamnă amplificare de derapaj. Și atunci am o mare dilemă”, a explicat Titi Aur pe canalul său de YouTube.

Așadar, pentru a evita acvaplanarea, trebuie să:

  • reducem viteza
  • evităm zonele unde s-a acumulat apă pe carosabil
  • folosim anvelope cu un grad de uzură cât mai redus.

Acvaplanarea apare atunci când plouă mult. Acvaplanarea apare atunci când cauciucul meu este uzat. Acvaplanarea apare atunci când viteza mea este mare. Pentru că anvelopa are rolul unei pompe. Aruncă prin acele canale apa din fața roții. Apă multă, viteză mare sau canale mici înseamnă probabilitate de acvaplanare mai mare”, a mai explicat Titi Aur.

Cei care circulă cu un cauciuc uzat riscă să acvaplaneze și la viteze sub 50 km/h. De aceea se recomandă folosirea unor anvelope de calitate, al căror nivel de uzură să nu fie mai mare decât limita recomandată de producător.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *