Ce putere si ce specificatii are Piranha 5. Transportorul blindat construit in Romania

Daca inca nu stiai, transportorul blindat construit in Romania se numeste Piranha 5 si face parte dintr-un acord incheiat intre Ministerul Apararii Nationale si compania General Dynamics. Iata ce putere si ce specificatii are Piranha 5.
Ministerul Apararii Nationale a incheiat un acord cu compania General Dynamics pentru achizitionarea de noi transportoare blindate pentru Armata Romana. Acest contract are o valoare de 900 milioane de euro si prevede ca o parte dintre aceste transportoare sa fie asamblate in Romania. Iata ce putere si ce specificatii are transportorul blindat Piranha 5.

Ce putere dezvolta transportorul blindat Piranha 5?
Transportoarele blindate Piranha 5 vor indeplini rolul de vehicul de lupta, asa ca vor primi si turele dotate cu un tun de 30 mm si o mitraliera de calibru 7.62 mm. Totodata, acele vehicule care vor indeplini rolul de punct mobil de comanda, vor fi echipate cu o turela cu mitraliera de calibru 12.7 mm.

Piranha 5 este echipat cu un motor diesel MTU 6V199 conectat la o cutie de viteze automata cu 7 rapoarte, ce dezvolta nu mai putin de 585 cp si 2.200 Nm! Cu o greutate de 30 de tone, Piranha 5 poate atinge o viteza maxima de 100 km/h si autonomia este de 800 km, atunci cand este condus pe teren accidentat si pe drumuri amenajate.

Performantele transportorului blindat sunt impresionante si poate fi configurat cu sasiuri de 8×8 si 4×4. Piranha 5 poate urca pante cu un unghi de inclinare de 60 de grade, dar poate traversa si santuri cu lungimi de doi metri, in timp ce adancimea maxima este de 1.5 metri. Totodata, poate merge pe o panta de 40% fara sa se rastoarne pe lateral.

Pentru cei ce nu stiu, Piranha 5 a fost prezentat in anul 2010, iar Monaco a comandat doua astfel de vehicule in 2015. Danemarca a cumparat 309 transportoare blindate echipate in 6 variante, in timp ce Spania a comandat 400 de bucati.

Conform producatorului, Piranha 5 protejeaza mult mai bine persoanele aflate la interior, datorita noului blindaj. Versiunea de baza ofera protectie completa impotriva proiectilelor cu calibru 14.5 mm care strapung armura. Protectia maxima se realizeaza pentru proiectilele de calibru 25 mm. De asemenea, transportorul blindat rezista si minelor anti-tanc de 10 kg.

Transportorul blindat are un echipaj de 3 oameni, dar poate acomoda pana la 9 soldati, in functie de echipamentul acestora. Soldatii pot iesi pe usa care se deschide in spatele transportorului sau prin trapele de pe acoperis.

Piranha 5 poate fi folosit ca transportor blindat, ambulanta blindata, vehicul de comanda, vehicul de recunoastere, iar Desert Piranha este o versiune optimizata pentru lucrul in desert, la temperaturi foarte ridicate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *