Ce riscă șoferii care circulă cu permisul expirat și care nu au nici o explicație

Toți șoferii trebuie să fie foarte atenți la data de expirare a permisului de conducere, deoarece amenzile sunt enorme pentru conducătorii auto care sunt depistați de polițiștii rutieri cu documentul expirat. Dacă data de expirare a permisului este aproape, trebuie să știm exact de ce acte avem nevoie si unde putem reînnoi actul respectiv.

Iată ce riscă șoferii prinși cu permisul expirat
Șoferii prinși cu permisul de conducere expirat riscă o amendă de la 6 până la 8 puncte. Dacă facem un calcul simplu, amenda minimă este de 6 x 145 lei (punctul de amenda) adica 870 de lei sau 435 de lei, dacă amenda este plătită în 15 zile. Dacă primim opt puncte de amendă, vom avea de plătit 1.160 lei (8 x 145 lei) sau 580 de lei în 15 zile lucrătoare de la data amenzii.

Cele mai mici amenzi sunt din clasa I si au 2-3 puncte, adică 290 sau 435 de lei. Clasa a II-a de amenzi are 4 sau 5 puncte de amenda, iar cei prinși sunt obligați să plătească 580 sau 725 de lei. Clasa a III-a are de la 7 la 8 puncte de amendă, iar sumele de plată sunt de 870 de lei sau 1.160 de lei.

Amenzile sunt usturătoare

Ultima clasă de amenzi pentru persoanele fizice este a IV-a, iar punctele de amendă sunt de la 9 la 20, contravaloarea fiind între 1.305 lei, până la 2.900 lei. Clasa a V-a de amenzi se adresează doar persoanelor juridice și se situează între 21 și 100 de puncte amendă. Contravenția este între 3.045 ți 14.500 lei.

Pentru a schimba un permis de conducere expirat trebuie să ne prezentăm în primul rând la Direcția Regim Permise de Conducere și Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), acolo vom depune un dosar care să contină următoarele acte:

– act de identitate in original si copie

– fisa detinatorului permisului (se gaseste pe internet)

– dovada platii contravalorii permisului

– permisul a carui preschimbare o solicitam in original si copie

– fisa medicala permis auto de la o unitate autorizata, dar din care sa rezulta ca suntem apti pentru a conduce un autovehicul

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *