Ce riscă șoferii care nu au permisul de conducere la ei atunci când sunt trași pe dreapta. Amenzile sunt «piperate»

Șoferii uituci riscă să primească penalizări considerabile. Cei care își uită permisul de conducere pot fi sancționați serios dacă sunt opriți în trafic de un echipaj de poliție. Fapta nu este una de ordin penal, însă șoferii pot fi penalizați cu câteva puncte precum și o amendă usturătoare.

Ce amendă riscă șoferii dacă nu au permisul de conducere atunci când sunt trași pe dreapta

Șoferii care sunt opriți pe partea dreaptă a corsabilului de către polițiștii de la Rutieră au obligația de a prezenta permisul de conducere. Există șansa ca ei să scape doar cu un avertisment, dacă polițistul respectiv este mai înțelegător, însă cel mai bine este să aibă permisul asupra lor pentru a nu risca să fie sancționați.

În cazul în care deții un permis auto valabil, dar nu îl ai asupra ta, în cazul unui control de rutină, atunci acest lucru nu reprezintă o violare a Codului Penal. În această situație, șoferul va prezenta buletinul sau cartea de identitate, iar agentul va verifica prin stație, în baza Codului Numeric Personal, dacă el deține, într-adevăr, carnet de conducere.

Pe lângă puctele de penalizare, șoferii pot fi obligați și să achite o amendă care poate depăși suma de 1.000 de lei.

Puncte și amendă. Ce prevede Codul Rutier

„Puteți fi sancționat cu amendă conf. Art.101. Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (6-8 puncte de amendă sau 870 – 1.160 de lei – n.r.) următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:

Art.35 alin.(20) Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege”, se arată în Codul Rutier.

„Art. 108 pct. 1 lit a/9: Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:

a) 4 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte: […] refuzul înmânării actului de identitate, a permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevazute de lege, la cererea poliţistului rutier, precum şi refuzul soferului amendat de a permite verificarea vehiculului”, se arată în Codul Rutier.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *