Ce se întâmplă dacă eşti lovit în trafic de o maşină fără RCA. Cine plăteşte pagubele?

Una din trei maşini din România nu are poliţă RCA, spun statisticile Autorităţii de Supraveghere financiară. Şoferii care circulă pe drumurile publice fără asigurare RCA pot fi amendaţi cu sume de până la 2.000 de lei. De asemenea, dacă aceştia sunt prinşi, vor rămâne fără certificat şi plăcuţe de înmatriculare.
„Atunci când un autoturism este surprins pe drumurile publice, care nu are o poliţă RCA valabilă, proprietarul autovehiculului este sancţionat contravenţional cu o amendă cuprinsă între 1.000 şi 2.000 de lei, plus o măsură complementară care prevede reţinerea certificatului de înmatriculare, reţinerea plăcuţelor de înmatriculare şi eliberarea unei dovezi fără valabilitate.  Acum, ca acel proprietar de maşină, de autovehicul, să poată repună în circulaţie autovehiculul este obligat – dacă doreşte – sau, în funcţie de posibilităţi, să-şi facă o poliţă RCA. În momentul în care a făcut poliţa RCA, se prezintă la unitatea de poliţie care a reţinut certificatul de înmatriculare şi plăcuţele, arată dovada, că s-a făcut această poliţă RCA, primeşte înapoi plăcuţele de înmatriculare şi certificatul de înmatriculare, după care poate repune maşina în circulaţie”, a precizat comisarul şef Cristian Iana, şef Birou Accidente Uşoare.
Acesta a explicat ce se întâmplă în cazul unui accident uşor, când unul dintre şoferi nu are poliţă de asigurare RCA. „Sunt foarte multe situaţii în care, în cazul unui accident de circulaţie, unii dintre conducătorii auto nu au o poliţă RCA valabilă, şi atunci, toţi şoferii implicaţi în accident sunt obligaţi să se prezinte la poliţie pentru declararea accidentului şi emiterea documentului de către poliţie. Acel conducător auto care nu are o poliţă valabilă, RCA, va fi sancţionat contravenţional, cum am spus şi mai devreme, însă reparaţia autovehicului păgubit sau păgubiţi, dacă sunt mai mulţi în caz, se va face de către o organizaţie care se numeşte Fond de Protecţie a Victimelor Străzii, care intervine strict în momentul în care acei proprietari de autovehicule care n-au asigurare preia această sarcină şi repară ei, despăgubesc aceste autovehicule, urmând ca ulterior, această organizaţie să se îndrepte împotriva proprietarului autovehiculului pe cale civilă, pentru recuperarea prejudiciului”, a mai spus comisarul şef.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.