Ce trebuie să faci când intri într-un sens giratoriu cu două benzi. Cui cedezi trecerea și cine are PRIORITATE

Trecerea printr-un sens giratoriu, mai ales în cazul celor cu mai multe benzi, poate reprezenta o provocare chiar și pentru șoferii experimentați. Cine are prioritate și cui îi cedezi trecerea. Ce spune Codul Rutier din România.

În cazul unui sens giratoriu clasic, cu o singură bandă, prioritate au cei aflați în interiorul rondului, dar în cazul unui giratoriu cu două sau mai mute benzi, regulile stau altfel.

Prioritatea se acordă în funcție de prezența unui polițist, de indicatoarele rutiere, de marcaje, de culoarea semaforului sau de banda pe care se află un vehicul.

Este important de subliniat este că semnalul dat de un polițist are prioritate față de semafor, iar un indicator rutier specific are întâietate față de regulile de circulație stabilite prin Codul Rutier.

Ce spune Codul Rutier

În conformitate cu Codul Rutier din România, atunci când intri într-un sens giratoriu cu două benzi, trebuie să acorzi prioritate vehiculelor aflate deja în interiorul sensului giratoriu. Mai exact:

  1. Dacă intenționezi să ieși din sensul giratoriu în prima ieșire, trebuie să folosești banda dreaptă și să acorzi prioritate vehiculelor care se află deja în sensul giratoriu, indiferent de banda pe care se află.
  2. Dacă intenționezi să ieși din sensul giratoriu într-o altă ieșire decât prima, trebuie să folosești banda stângă. În acest caz, trebuie să acorzi prioritate vehiculelor care se află deja în sensul giratoriu și care utilizează banda dreaptă, în timp ce vehiculele aflate pe banda stângă au prioritate față de cele de pe banda dreaptă, dar trebuie să fie atente și să evite coliziunile.

În concluzie, prioritatea într-un sens giratoriu cu două benzi este acordată vehiculelor aflate deja în interiorul sensului giratoriu. Este important să fii atent la semnalizările și mișcările celorlalți participanți la trafic pentru a evita accidentele și a circula în siguranță.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *