In Romania, in prezent, majoritatea soferilor au masini pe benzina si motorina. Ce trebuie sa stie acum toti soferii cu masini diesel. Cu toate ca s-au inmultit si automobilele electrice, pretul lor destul de piperat ii face pe multi sa aleaga primele variante. Masinile diesel au fost mereu tinta unor atacuri. Fie ca vorbim de faimosul scandal Dieselgate, fie ca vorbim despre proiectele europene care propun interzicerea lor, au aparut periodic semne de intrebare asupra lor.
Ce trebuie sa stie toti soferii cu masini diesel
Consumul convenabil, precum si pretul mai scazut al masinilor diesel SH, au dus la o crestere al numarului acestora. Insa, asta nu inseamna ca soferii pot sta fara griji. Conform celor de la playtech.ro, sunt cateva aspecte la care trebuie sa ai mare grija daca vrei o astfel de masina.
Prima greseala pe care o pot face acesti soferi este sa nu acorde atentie turatiei motorului. Aceasta eroare te poate costa scump. In starea de mers, o turatie corecta este undeva la 2000-3000 de rotatii. Daca depaseste aceasta limita, atunci motorul este afectat de uzuri masive si periculoase. Daca se intampla asta, poti ajunge sa scoti bani grei din buzunar. Sau, mai grav, chiar sa ramai fara masina.
Specialistii in masini diesel sustin ca o turatie mai mica, de exemplu de 1700 de rotatii, nu este atat de gresita. Insa, nici asta nu este un lucru indicat soferilor. Poate duce cu timpul la blocarea catalizatorului si a supapei EGR.
Din pacate, unii soferi anuleaza intentionat acest sistem prin indepartarea mufei, dar asta poate cauza un adevarat dezastru. Daca vrei ca motorul tau sa reziste in timp, cea mai buna solutie este sa il lasi sa se incalzeasca jumatate de minut, apoi inca un minut sa il turezi pana la 3000 de rotatii. De asemenea, poti folosi cuplul de motor in functie de greutatea care este in masina. Daca soferul este singur, iar drumul este drept, atunci poate merge si cu 1800 de turatii.