Ce vede un șofer beat sau drogat atunci când se urcă la volan. Experimentul care îți arată ce se întâmplă când conduci sub influența substanțelor interzise

Un număr uriaș de șoferi sunt prinși băuți la volan, iar numărul celor care conduc drogați este din ce în ce mai mare. Ce se întâmplă când un șofer conduce beat.

Agenția Națională Antidrog a organizat, cu sprijinul Academiei Titi Aur, un experiment pentru a arăta ce riscuri sunt când un șofer conduce sub influența alcoolului și a substanțelor stupefiante.

Conform noilor modificări aduse Codului Penal, niciun șofer băut, drogat sau fără permis care produce accidente mortale, nu mai poate scăpa doar cu o pedeapsă cu suspendare, ci va fi direct condamnat la închisoare cu executare.

În cadrul experimentului, cu ajutorul unor ochelari speciali, a fost testat modul în care consumul de alcool și de droguri influențează viteza de reacție, dar și îndemânarea la volan. Pe un traseu prestabilit, șoferul a condus fără ochelari speciali, dar și cu ochelari speciali.

Atunci când a condus cu ochelarii speciali s-au dărâmat jaloane, iar timpul în care a fost străbătut traseul a crescut considerabil.

În sala de simulatoare a fost testată viteza de reacție cu și fără ochelarii speciali. Fără ochelari, luminile care se aprind pe panou sunt mai ușor de văzut și atins, dar cu ochelari viteza de reacție este mult mai redusă, la fel ca în cazul unui șofer care conduce sub influența substanțelor interzise.

Directorul Agenției Naționale Antidrog, Ramona Dabija, a declarat că, în perioada 2019-2022, au avut loc 34 de accidente grave pe fondul consumului de substanțe psihoactive, care au dus la moartea a 14 persoane.

„Drogurile sunt o realitate, sunt peste tot. Pot fi afectați conducătorii auto începând cu vârsta de 18 ani, dacă ei își obțin permisul de conducere la vârsta de 18 ani, și putem vorbi până la, să spunem, 60 de ani, așa cum avem noi plaja.

Este important să conștientizăm că efectul acestor substanțe pot rămâne în lichidele biologice până la 14 zile după ce le-ai consumat. Și atunci, chiar dacă tu spui «nu am consumat astăzi, dar am consumat în urmă cu trei zile», există șansa, în momentul în care ești depistat pe traseu și ți se recoltează inclusiv probe biologice, să ieși pozitiv la una dintre substanțe.

În raportul național, substanțele cele mai des întâlnite în rândul șoferilor sunt canabisul, noile substanțe psihoactive, urmate de ecstasy și metamfetaminele. NSP-urile (noile substanțe psihoactive – n.r.) sunt foarte ieftine, dar fac foarte mult rău. Sunt acele legale de care auzim și despre care se crede că acest cuvânt legal înseamnă că sunt la liber. Ceea ce este fals, pentru că în realitate tocmai de aceea se cheamă noi substanțe psihoactive, combinația lor conține substanțe care pot afecta foarte grav atât integritatea fizică, cât și pe cea psihică”, a declarat Ramona Dabija, potrivit gandul.ro.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *